Acasa BusinessEconomic Inflatia anuala a urcat in iulie la 7,14%

Inflatia anuala a urcat in iulie la 7,14%

scris de Ziua Veche
2 afisari

Preturile de consum au inregistrat o crestere lunara de 2,58% in iulie, iar rata anuala a inflatiei a urcat de la 4,38% in iunie la 7,14%, ca urmare a majorarii TVA la 24%, cele mai semnificative scumpiri fiind inregistrate la tigari, fructe si legume si transportul prin CFR, reiese din datele INS.

 

Inflatia s-a incadrat in estimarile analistilor intervievati de Mediafax, care au anticipat un nivel intre 1,8% si 3,4% pentru luna iulie, in conditiile in care BNR vedea un impact din majorarea TVA de 2,9% pe o perioada de trei luni.

Pe componente, cresterea preturilor din iulie a fost determinata in mare parte de marfurile nealimentare, care au urcat cu 3,1% fata de luna precedenta, si servicii, unde s-a operat o majorare de 2,6%. Preturile marfurilor alimentare au urcat cu 1,9%.

Pe segmentul marfuri nealimentare, cele mai mari majorari de preturi s-au inregistrat la tigari, de 9,47%, si energie electrica si gaze, de 4,2% . O crestere de peste 2% a mai fost operata la combustibili, in timp ce pentru celelalte grupe de produse nealimentare majorarile de preturi s-au situat intre 0,37% si 2%.

La categoria alimente, cea mai mare crestere de pret, de 6,6%, a avut loc la loc la fructe . De asemenea, cresteri mai mari de preturi s-au inregistrat la ulei, slanina si grasimi, de 3,29%, paine si produse de franzelarie, de 2,5%, si bauturi alcoolice, de 2,44%. Cea mai mare parte a alimentelor au consemnat majorari de preturi de pana in 2%, la oua si legume inregistrandu-se chiar ieftiniri.

Pe segmentul servicii, transportul prin CFR a avut cea mai mare scumpire, de 5,54%, urmat de apa, canal si salubritate, unde tarifele s-au majorat cu 5,33%, si telefonie, cu cresteri de 4,75%. Pentru restul serviciilor, cresterea tarifelor s-a mentinut sub 2%.

Cresterea medie a preturilor pe total in ultimele 12 luni (august 2009 – iulie 2010) fata de precedentele 12 luni (august 2008 – iulie 2009) determinata pe baza IPC, cat si cea determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este de 4,8%.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit vineri prognoza de inflatie pentru 2011, de la 2,8% la 3,1%, dupa ce a majorat estimarea pentru acest an, de la 3,7% la 7,8%, ca urmare a majorarii TVA.

Guvernul a decis la finele lunii iunie sa creasca TVA de la 19% la 24%, dupa ce Curtea Constitutionala a stopat taierea pensiilor cu 15%.

Inflatia reprezinta unul dintre criteriile fixate in acordul de finantare externa semnat de Romania, in valoare de 20 miliarde de euro, si coordonat de Fondul Monetar International. Totodata, inflatia se numara printre criteriile de convergenta pe care Romania trebuie sa le indeplineasca pentru aderarea la zona euro.

0 comentariu

un crestin 25-10-2010 - 20:34

Din nou , un grup de oameni de stiinta se ocupa de lucruri importante. Sa fim atenti cand merge lumea din tv la toaleta sa inchiddem urgent.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult