Acasa BusinessEconomic Infringement pentru exportul de gaze. România trebuie să răspundă

Infringement pentru exportul de gaze. România trebuie să răspundă

scris de M.A.
111 Afisari

Autorităţile române vor răspunde în această săptămână la scrisoarea de avertizare de la Comisia Europeană privind declanşarea unei proceduri de infringement, a declarat secretarul de stat în Ministerul Economiei, Rodin Traicu.

Infringement pentru exportul de gaze. România trebuie să răspundă

Infringement pentru exportul de gaze. România trebuie să răspundă

El a precizat că planul privind securitatea în domeniul gazelor este finalizat şi cuprinde aspectele legate de posibilitatea tehnică de a importa şi exporta gaze naturale. Ţara noastră riscă să fie sancţionată de Executivul European din cauza unor reglementări interne datând din 2007, prin care întreaga producţie internă de energie trebuie pusă la dispoziţia pieţei interne, transmite Agerpres.

„La 21 noiembrie, Comisia Europeană a trimis o scrisoare formală de notificare guvernului român. CE apreciază că România nu şi-a îndeplinit obligaţiile conform articolelor 35-36 ale Tratatului de funcţionare a Uniunii Europene (TFUE) şi articolului 40 (c) al Directivei 2009/73/EC a Parlamentului European şi a Consiliului din 13 iulie 2009 privind regulile comune pentru piaţa internă a gazelor naturale. Aşteptăm acum răspunsul statului membru, care ar trebui să vină în următoarele două luni”, a declarat Carlo Corazza, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru industrie şi antreprenoriat, Antonio Tajani.

Conform procedurii de derulare a infringementului, prima etapă este scrisoarea de notificare sau „scrisoarea de punere în întârziere”, în care se precizează care sunt încălcările legislaţiei comunitare. Această scrisoare reprezintă deschiderea formală a procedurii de infringement. Conform articolului 258 din Tratatul de funcţionare a Uniunii Europene (TFUE), statul membru are dreptul de a răspunde la scrisoarea de notificare formală în termen de două luni.

Următoarea etapă este cea a „avizului motivat”, la care se recurge în cazul în care statul în cauză nu a trimis niciun răspuns Comisiei Europene (CE) sau aceasta îl consideră nesatisfăcător şi care reprezintă „semnalul de alarmă” final şi conţine cerinţa expresă a CE ca statul membru să ia măsurile necesare eliminării încălcării legislaţiei UE. De obicei, ţara în cazul căreia s-a declanşat infringementul are două luni la dispoziţie pentru a răspunde avizului motivat, în caz contrar fiind sesizată Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult