Acasa BusinessEconomic INS: Cu cȃt s-au diminuat prețurile de consum în septembrie

INS: Cu cȃt s-au diminuat prețurile de consum în septembrie

scris de Z.V.
3 afisari

Prețurile de consum s-au redus cu 0,6% în septembrie 2013 față de luna precedentă, iar rata anuală a inflației (pe ultimele 12 luni) a scăzut la 1,88%.

INS: Cu cȃt s-au diminuat prețurile de consum în septembrie

Datele Institutului Național de Statisticǎ (INS) aratǎ cǎ per total creșterea medie a prețurilor, în ultimele 12 luni (octombrie 2012 — septembrie 2013) față de precedentele 12 luni (octombrie 2011 — septembrie 2012), determinată pe baza IPC este 4,8%, iar cea determinată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum (IAPC) este 4,1%. Potrivit INS, în luna septembrie 2013, față de luna anterioară, prețurile mărfurilor alimentare au scăzut cu 1,8%, prețurile mărfurilor nealimentare au rămas relativ stabile, în timp ce tarifele serviciilor au crescut cu 0,4%.

Rata medie lunară a inflației în primele nouă luni din 2013 a fost de 0,1%, față de nivelul de 0,4% consemnat în aceeași perioadă a anului trecut. Banca Națională a României (BNR) a modificat în jos, la 3,1%, prognoza de inflație pentru finalul acestui an, la fel ca și la finele anului viitor. Anterior, BNR prognoza pentru finalul acestui an o inflație de 3,2%. Ținta de inflație pentru finalul anului este de 2,5% plus/minus un punct procentual. ”Probabil că la sfârșitul lui septembrie, să zicem chiar mai devreme, inflația va intra în interval, intervalul de variație în jurul țintei multianuale de 2,5% și se va menține în acest interval până la sfârșitul perioadei de proiecție, în trimestrul II 2015”, a declarat, în august, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu cu ocazia prezentării raportului asupra inflației, conform Agerpres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult