Acasa BusinessEconomic INS: Preţurile de consum au scăzut. Vezi la cȃt a ajuns inflația

INS: Preţurile de consum au scăzut. Vezi la cȃt a ajuns inflația

scris de Z.V.
0 afisari

Preţurile de consum au scăzut cu 0,2% în august 2013 faţă de luna precedentă, iar rata anuală a inflaţiei (pe ultimele 12 luni) a scăzut la 3,67%.

INS: Preţurile de consum au scăzut. Vezi la cȃt a ajuns inflația

Potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS) creşterea medie a preţurilor pe total, în ultimele 12 luni (septembrie 2012 – august 2013) faţă de precedentele 12 luni (septembrie 2011 – august 2012), determinată pe baza IPC este 5,1%, iar cea determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 4,4%.  Astfel, în luna august 2013, faţă de luna anterioară, preţurile mărfurilor alimentare au scăzut cu 0,8%, în timp ce preţurile mărfurilor nealimentare şi tarifele serviciilor au crescut cu 0,1% şi respectiv cu 0,3%.

Rata medie lunară a inflaţiei în primele opt luni din 2013 a fost de 0,2%, faţă de nivelul de 0,3% consemnat în aceeaşi perioadă a anului trecut.  Banca Naţională a României (BNR) a modificat în jos, la 3,1%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, la fel ca şi la finele anului viitor. Anterior, BNR prognoza pentru finalul acestui an o inflaţie de 3,2%. Ţinta de inflaţie pentru finalul anului este de 2,5% plus/minus un punct procentual. „Probabil că la sfârşitul lui septembrie, să zicem chiar mai devreme, inflaţia va intra în interval, intervalul de variaţie în jurul ţintei multianuale de 2,5% şi se va menţine în acest interval până la sfârşitul perioadei de proiecţie, în trimestrul II 2015”, a declarat, în august, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, conform Agerpres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult