Acasa BusinessEconomic INS: Romȃnia – creștere economicǎ peste așteptǎri ȋn trimestrul II

INS: Romȃnia – creștere economicǎ peste așteptǎri ȋn trimestrul II

scris de Z.V.
3 afisari

PIB a urcat cu 0,5% în trimestrul al doilea, faţă de precedentele trei luni, şi cu 1,8% la semestru, creşteri mai mari faţă de primele estimări, care indicau un avans de 0,3%, respectiv 1,7%.

INS: Romȃnia - creștere economicǎ peste așteptǎri ȋn trimestrul II

Produsul intern brut în trimestrul II 2013 a fost, în termeni reali, mai mare cu 0,5% comparativ cu trimestrul I 2013 (date ajustate sezonier). Faţă de acelaşi trimestru din anul 2012, Produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 1,5% pe seria brută şi cu 1,4% pe seria ajustată sezonier. În semestrul I 2013, Produsul intern brut a crescut, comparativ cu semestrul I 2012, cu 1,8%, atât pe serie brută cât şi pe serie ajustată sezonier”, a anunţat miercuri Institutul Naţional de Statistică, într-un comunicat, remis de mediafax.

Astfel, ca serie ajustată sezonier PIB s-a plasat în trimestrul al doilea la 154,295 miliarde preţuri curente, în creştere în termeni reali cu 0,5% faţă de trimestrul I 2013 şi cu 1,4% faţă de trimestrul II 2012. Produsul intern brut estimat pentru primul semestru este de 307,263 miliarde preţuri curente, în urcare, în termeni reali, cu 1,8% faţă de semestrul I 2012. Ca serie brută PIB a fost de 145,643 miliarde lei în trimestrul al doilea, mai mare cu 1,5% faţă de primele trei luni ale anului, iar la semestru de 266,539 miliarde lei, în urcare cu 1,8%.

Cele mai importante contribuţii la creşterea PIB în semestrul I 2013, comparativ cu semestrul I 2012, le-au avut industria (+1,1%), cu o pondere de 30,3% la formarea PIB şi al cărei volum de activitate s-a majorat cu 3,9%, tranzacţiile imobiliare (+0,3%), cu o pondere de 7,9% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 3,2%, agricultura, silvicultura şi pescuitul (+0,2%), cu o pondere mai redusă la formarea PIB (3,5%) şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 6,1%, şi activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice; activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (+0,2%), cu o pondere de 5,8% la formarea PIB şi care au înregistrat o creştere a volumului de activitate cu 3,2%.

Reducerea volumului de activitate din construcţii, cu 3,1% a avut un impact negativ asupra evoluţiei PIB, contribuţia sa la creşterea PIB fiind de -0,2%. Reducerea stocurilor din economie a avut ca efect o contribuţie negativă semnificativă la creşterea PIB, de -2,5%. INS va anunţa la 7 octombrie datele provizorii privind evoluţia PIB în trimestrul al doilea.

La jumătatea lunii august INS a comunicat că potrivit primelor estimări Produsul Intern Brut a urcat în trimestrul al doilea, faţă de precedentele trei luni, cu 0,3%, astfel că în prima jumătate a anului creşterea economică s-a plasat la 1,7% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut În primul trimestru economia a urcat cu 0,7% faţă de trimestrul anterior, ca serie brută, şi cu 2,2% comparativ cu primele trei luni ale anului precedent.

BNR a revizuit, în august, prognoza de creştere economică din acest an la peste 2%, pe baza evoluţiei exporturilor, a producţiei industriale şi a anului agricol bun.De asemenea, Fondul Monetar Internaţional a îmbunătăţit prognoza de creştere economică a României pentru acest an la 2% şi la 2,25% anul viitor. Anterior, FMI şi autorităţile române estimau o creştere de 1,6% în acest an şi de 2% anul următor.

13 comentarii

sile 04-09-2013 - 22:57

Creșterea economicǎ peste așteptǎri ȋn trimestrul II… este GREU de inghitit de simpatizantii pdl-ului si ai lui Basescu, pres- jucator in ”echipa” lor! GREU!

UnUL 05-09-2013 - 09:40

Las’ că, după ce trece și efectul recoltei record din acest an (pentru care guvernul nu are niciun merit) va dispărea și creșterea asta. Nu că m-aș bucura să fie așa (nu pot să vreau răul propriei mele țări,, chiar dacă e p o p u l a t ă și condusă de i d i o ț i și de canalii!), dar USL-ul nu guvernează nimic.

digital 07-09-2013 - 19:59

băsiștii înghit… altceva!

UnUL 07-09-2013 - 20:28

Bine că înghițiți voi rahatul USL-aș, Degețico!

digital 07-09-2013 - 20:47

i-o mai su0ugy lu bok?!

UnUL 07-09-2013 - 20:50

Eu nu le am cu suptul. Degețel, aia e specialitatea ta.

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 07-09-2013 - 21:08

Confirm , asa este !

(Mais avec lécher avec lécher sommes-nous?)

UnUL 07-09-2013 - 21:15

Adică, în traducere liberă, Parpanghelaș : „Dar cu a linge cu a linge suntem noi?” Asta presupun că e în malgașă.

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 07-09-2013 - 21:20

Noa’h bine, bine !

Am reusit ,totusi sa te rup de reprezentatia asta de inalt nivel intelectual !

Hai sa te incant, cu un M magnifiq!:

Bă, care ai subminat-o în cur pe fata aia?

Un înţelept mi-a zis, cândva, aşa:

“Tati, dacă se năşte în România, Elvis Presley trăia şi azi. Era pensionar şi ieşea în stradă, cu sacoşa, să protesteze că nu-s medicamente compensate, după ce a muncit o viaţă ca paznic la fier vechi.”

Naiba ştie. Poate, totuşi, Elvis reuşea să se afirme la brigada artistică, lua un premiu în “Cântarea României” şi prindea un post de ceva la Teatru Fantasio. Oricum, şanse să devină rege avea, că pe aici nu e mare şmecherie. Îi plăcea şi aurul, deci…

Dar nu despre Elvis voiam eu să vorbesc – deşi e un subiect la fel de actual ca şi cele pe care le discuta media românească, evitând să discute ceea ce merită discutat. S-a înţeles ceva din ce am zis? Nu? Bun, atunci sunt pe calea cea bună. În scurt timp intru în politică.

Hai să o dau scurtă şi groasă, ca la căminul cultural, că altfel iar mă iau cu trăncăneala şi uit.

Deci noi vrem să-i băgăm la pârnaie pe Videanu şi Vosganian, pentru subminarea economiei naţionale. Hai, că aţi citit bine, nu va mai frecaţi la ochi că faceţi buba. Aţi aflat două chestii: primo- avem, cică, o economie! Vivat! Secundo- e subminată, ‘tu-o în bec de paraşută!Gata, i-am rupt aţa fericirii! Am buşit corupţia, am futut-o şi am lăsat-o borţoasă în autogară! Deci dacă dai gaz la preţ subvenţionat unui producător român de îngrăşăminte, atunci e subminarea economiei, dacă dai moca unor străini aurul ţării, atunci e veselie şi prosperitate! Şi facem multe referendumuri, multe, multe, multe. Pentru orice.

Monşer, eu zic să ne trăim şi să mai facem din astea, că unde e veselie sunt şi medicamente. Doar n-o să-l lăsăm pe Elvis în piaţă, fără compensate.”

Vivi 05-09-2013 - 06:26

astia mint si acum ca pe vremea lui boc. la inceput boc ne dadea in cap cu ce scrie ins-l ca n-ar fi criza apoi cand minciuna nu mai mergea a recunoscut ca e criza. de c…t toti

sile 05-09-2013 - 09:18

DECI boc … spunea ca nu e criza si a lasat tara pe butuci!; opt ani portocalii pierduti .. si cu datorii cat muntii Carpati.. ACUM ca se intampla ceva pozitiv, portocalii se inegresc de manie. cat timp ne va conduce la timona un GICA CONTRA(TB) , va fi tot timpul furtuna! Dar dupa ploaie si furtuna vine si vreme …. ; hai pa!

UnUL 05-09-2013 - 09:41

Atâta ai priceput tu, cu creierașul tău cât o arahidă, Vasilică!

sile 07-09-2013 - 19:56

ofer o arahida sa o inghiti: – „Constatăm că redresarea economică se accelerează şi continuă să se accelereze. În prima parte a anului, exporturile au fost mai puternice, în timp ce cererea internă s-a menţinut slabă. Producţia agricolă este mult mai bună decât anul trecut. Având în vedere aceste lucruri, am crescut proiecţia pentru creşterea economică la 2% pentru acest an, iar pentru anul viitor ne aşteptăm ca această redresare să continue, avem o proiecţie de «doi şi un sfert» pentru anul viitor”, a afirmat Schaechter într-o conferinţă de presă, la finalul misiunii FMI privind discuţiile în legătură cu noul acord de împrumut. /iul.2013- .. hai pa!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult