Acasa BusinessEconomic IRCC va crește mai mult decât ROBOR în acest an

IRCC va crește mai mult decât ROBOR în acest an

scris de Misu Andrei
46 Afisari

IRCC va depăşi ROBOR la sfârşitul trimestrului II – începutul trimestrului III, a afirmat miercuri economistul Iancu Guda, director al Coface România.

Acum este 5,7% (IRCC – n. r.). Ştim deja, va fi 6,04% în trimestrul următor. Probabil ca mai continuă creşterea, fiind un decalaj de 6 luni. El se calculează trimestrial, dar mă refer la valoarea zilnică, nu la cea calculată trimestrial pentru rate. Final de trimestrul II – început de trimestrul III va fi momentul în care IRCC va fi peste ROBOR, a spus Iancu Guda, într-o conferinţă de presă.

În opinia acestuia, ROBOR va mai scădea, iar în aceste condiţii economistul estimează că IRCC va ajunge la 6,5%, iar ROBOR la 6%.

Întrebat dacă nivelul ROBOR va fi sub nivelul dobânzii de politică monetară, el a răspuns afirmativ, menţionând că piaţa vede rata cheie situată în coridorul 7% – 7,5%.

Poate unii se întreabă de ce când inflaţia a crescut dobânda a crescut şi când inflaţia scade dobânda rămâne acolo. Pentru că în continuare este sub inflaţie. Adică, până la sfârşitul anului să vedem o inflaţie spre 10%, o dobândă de politică monetară de 7%, 7,25%, dacă o vor duce maxim 7,5% – nimeni nu anticipează un nivel mai sus -, totuşi pentru o inflaţie care este 16% şi se va duce spre 10%, e necesară. Deci, să scazi dobânda de politică monetară mai jos de acest prag, 7%, când inflaţia încă rămâne de două cifre, peste 10%, e prematur„, a susţinut Guda.

În cadrul aceleiași conferințe, economistul a afirmat că România ar putea intra în recesiune, înregistrând o scădere economică atât în trimestrul I, cât și în trimestrul II, economistul Iancu Guda estimând că va fi o „recesiune scurtă, blândă”.

„Dacă inflaţia se înscrie pe trendul de scădere anticipat în scenariul de bază al Băncii Centrale, ar trebui să vedem un ROBOR de 6% până la sfârşitul anului cel mult”, a precizat Iancu Guda.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS