
“Sunt îngrijorat de faptul că, dacă situaţia nu va fi abordată adecvat în plan politic, pieţele vor continua să reacţioneze, generând volatilitate”, a apreciat Ghizzoni, citat de Mediafax, prezent la o conferinţă bancară la Frankfurt. El a arătat că problema trebuie rezolvată urgent, pentru a salva credibilitatea Europei şi puterea monedei euro. Şeful UniCredit a subliniat că Europa a avut instrumentele necesare pentru a face faţă crizei, dar procesele “trebuie să fie accelerate” pentru a calma volatilitatea pieţelor.
Întrebat dacă Irlanda ar trebui să accepte un plan de salvare, Ghizzoni a spus: “ar fi bine să se ajungă la un acord, dar trebuie respectată independenţa Irlandei”.
Împrumut internaţional de zeci de miliarde de euro
Guvernatorul băncii centrale irlandeze, Patrick Honohan, se aşteaptă ca Irlanda să primească un împrumut de “mai multe zeci de miliarde de euro”, în urma discuţiilor cu partenerii europeni, a transmis AFP, preluată de Mediafax. “Mă aştept să fie pus la dispoziţia Irlandei un împrumut, fapt deloc îngrijorător. Discuţiile sunt serioase, iar ei (Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional – n.r.) nu ar trimite o misiune atât de importantă dacă nu s-ar fi avut în vedere un împrumut. Vorbim de un împrumut de mai multe zeci de miliarde de euro”, a afirmat Honohan la postul de radio RTE.
O delegaţie a Comisiei Europene, Băncii Centrale Europene şi Fondului Monetar Internaţional era aşteptată joi în Irlanda pentru a convinge Dublinul să accepte un plan internaţional de salvare a sistemului bancar, ale cărui probleme ameninţă stabilitatea zonei euro.
Bloomberg: Euro a devenit o maşină de falimente
Criza care a împins Grecia către FMI şi este pe cale de a îngenunchea Irlanda va ataca pe rând statele din zona euro până va determina destrămarea uniunii monetare, deoarece problema fundamentală este chiar moneda euro, a apreciat marţi un editorialist Bloomberg, Matthew Lynn. În opinia sa, singura soluţie de a pune capăt permanent “jocului de domino” este împărţiera zonei euro în “zone monetare”, adică grupuri de state cu nevoi similare de politică monetară. El observă că, pentru fiecare ţară, criza pare să plece de la motive foarte diferite – probleme fiscale în Grecia, un sistem bancar prăbuşit în Irlanda, deficit bugetar în Portugalia, căderea pieţei imobiliare în Spania, datoria publică uriaşă în Italia sau un sistem învechit de asistenţă socială din Franţa – iar singurul numitor comun este moneda euro.
“După ce Irlanda va primi un bailout de la Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, vom auzi destule poveşti liniştitoare despre cum a fost oprită criza, a fost stabilizată zona euro, iar moneda unică a fost salvată. Va reapărea retorica grandioasă despre importanţa proiectului european, speculatorii vor fi condamnaţi de la un capăt la altul al continentului. Nu credeţi un cuvânt. Euro a devenit o maşină de falimente. Odată ce pieţele vor fi terminat cu Irlanda, se vor muta în Portugalia şi Spania, apoi în Italia şi Franţa. Este un efect de domino, iar cu fiecare bailout faliile din interiorul zonei euro se lărgesc tot mai mult. Procesul nu se va sfârşi până când nu se va renunţa la moneda unică”, scrie Lynn, conâcluzionând: “Când s-a lansat moneda euro, s-a pariat pe faptul că împărtăşirea aceleiaşi monede va aduce convergenţă unui grup de economii foarte diferite, permiţând Băncii Centrale Europene să opereze o singură politică monetară pentru toate statele. A fost o teorie interesantă, dar s-a dovedit a fi greşită”, a mai spus editorialistul.