Acasa BusinessEconomic Irlanda şi Portugalia pe urmele Greciei?

Irlanda şi Portugalia pe urmele Greciei?

scris de Ziua Veche
36 Afisari

Economiştii şi investitorii sunt cu ochii pe Irlanda şi Portugalia, temerile fiind că cele două state ar putea avea oarecum soarta Greciei. Reducerea ratingului de credit al uneia din cele mai mari bănci ale Irlandei, Anglo Irish Bank cu trei trepte, şi creşterea tensiunilor de ordin politic din Portugalia, au sporit semnele de întrebare privitoare la problemele financiare ale celor două ţări, se arată într-un articol din Wall Street Journal.


Moody’s Investors Service a redus ratingul de credit al Anglo Irish Bank cu trei trepte, până la Baa3, iar în Portugalia ministrul de Finanţe a insistat ca guvernul ţării să meargă mai departe cu planurile de reducere a deficitului bugetar, în pofida ameninţărilor opoziţiei de a bloca noi majorări de taxe, scrie Ziarul Financiar. Nesiguranţa legată de capacitatea Portugaliei de a lua măsuri fiscale suplimentare a împins în sus randamentele obligaţiunilor ţării, semn de creştere a temerilor investitorilor. Obligaţiunile pe zece ani ale Portugaliei se situau marţi la 6,63%.

Următoarele zile sunt cruciale în ceea ce priveşte capacitatea guvernelor europene de a preîntâmpina o nouă criză de încredere. Irlanda este aşteptată să precizeze în această săptămână cât a costat-o salvarea Anglo Irish Bank, în timp ce preşedintele Portugaliei şi reprezentanţii partidelor sunt aşteptaţi să poarte discuţii pentru rezolvarea situaţiei bugetului. Pieţele financiare sunt extrem de agitate, în condiţiile în care ţările zonei euro încearcă să facă faţă unei provocări extreme: să-şi protejeze băncile în paralel cu reducerea deficitelor bugetare în contextul unei stagnări economice şi creşteri a şomajului. Unii economişti spun că probabilitatea ca una sau mai multe din aceste ţări să apeleze la fondul de salvare creat de UE şi FMI este în creştere, sporind nesiguranţa referitoare la blocul monetar, mai precizează ZF. Acesta aminteşte că Irlanda, Portugalia şi Grecia reprezintă împreună numai aproximativ 6% din PIB-ul zonei euro, însă criza din Grecia din primăvară a evidenţiat potenţialul pe care chiar şi cele mai mici economii îl au de a stârni panică la nivel general. Din cele trei, numai economia Portugaliei a avansat trimestrul trecut, deşi cu o rată anualizată de numai 1%. Restul blocului pare să aibă în mare parte o poziţie solidă.

0 comentariu

urbos 29-10-2010 - 19:52

Iar tu cartarescule esti un imputit de nepot infiat de scuristul Basescu. Te-a luat din canal si tu ii pupi dosul imputit ca un vierme handicapat ce esti.
Cat prioveste scursura Voinescu, e absolut penibil sa vorbestui despre „dicursul jos” in calitate de basist. Piei ma lepadatura ordinara!

Victor Radulescu 29-10-2010 - 20:15

… un jidan si un jidanit. Din pacate nici psd-ul si nici ponta nu sunt departe de ovreime. N-o sa ne fie bine noua, romanilor, in propria tara, pana cand n-o sa ne debarasam de „influentele” orientului mijlociu.

Alex Holler 31-10-2010 - 21:06

Ponta are un caracter de doi bani si asta nu o spun eu, ci oameni care au stat langa el. Mananca rahat ca a jucat baschet. Nu-i adevarat. A venit si el la doua-trei antrenamente si gata. Se da destept, dar e un escroc, la fel ca toti ceilalti din toate partidele. La invatat si pe Baniciou sa manance cacat. Mi-e scarba de clasa politica.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS