Acasa BusinessEconomic Isarescu a chemat bancherii la sfat

Isarescu a chemat bancherii la sfat

scris de Ziua Veche
2 afisari

.Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, si sefii mai multor banci au discutat luni seara despre nivelul optim al expunerilor marilor grupuri straine in Romania si evolutiile macroeconomice recente, au declarat pentru Mediafax surse participante la intalnire.

Sursele au afirmat ca s-a discutat despre intalnirea care va avea loc joi la Bruxelles intre principalele noua banci straine din Romania, FMI, BNR si CE, precum si despre testele de stres realizate la nivel european asupra a 91 de institutii de credit.

„S-a vorbit daca ar fi bine sau nu ca expunerile pe Romania sa fie reduse, iar unele banci au aratat ca vor sa continue sa se dezvolte. Nu s-a luat nicio decizie, au fost doar consultari. Au mai existat consultari despre evolutiile macroeconomice recente”, au declarat sursele.

La intalnire, organizata la invitatia guvernatorului BNR, au participat si banci mai mici, dar nu au fost prezente toate institutiile de credit cu activitati pe piata locala. Isarescu l-a invitat la intalnire si pe ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu.

0 comentariu

Pribeagul 22-10-2010 - 17:59

poate fi fericit si sa priveasca cu multumire la natiunea unica maghiara din statul frumos numit Ungaria. Acolo unde este recunoaste ca a gresit cind a vrut sa faca o natiune unica, natiunea maghiara, ungurii „veritabili” – nume luat de la tinutul Ung – fiind cca 40% din totalul populatiei acestei natiuni „unice”.

Pribeagul 22-10-2010 - 19:56

a precizat: „”Dosarul” personal a lui Avram Iancu, asemenea altor figuri istorice romanesti, a cam fost „periat”, ptr. ca nu se cade ca unui bobor sa-i fie prezintat un erou, care f. posibil sa nu fi fost niciodata erou,”

Oare, asa sa fie?

In anul 1848 Craisorul Muntilor avea 24 de ani. Era un fruntas al intelectualitatii romanesti, s-a facut cunoscut prin organizarea tuturor adunarilor de la Blaj in care romanii isi cereau drepturile sociale si nationale. Simtind mersul vremurilor a mobilizat si organizat romanii pentru luptele ce vor urma. Este cunoscuta formularea: „Nu cu argumente filozofice si umanitare se pot convinge tiranii, ci doar cu lancea lui Horea”.
A fost un macel.

Iata ce spune unul si altul:

“Autoritatile maghiare afla de renasterea spiritual-politica a romanilor si actiuneaza pripit si cu mare cruzime. La Mihalt sunt ucisi multi romani. La Turda, soldatii secui batjocoreau populatia autohtona, taind parul fetelor si zdrobindu-i in batai pe taranii romani. Groful Nemegyei il ameninta deschis pe Iancu, promitandu-i ca, in cazul in care motii nu se vor intoarce la taiatul padurilor, va trimite soldatii secui deja vestiti pentru salbaticia lor. Avand inca in memorie martiriul motilor Horea, Closca si Crisan, Iancu-i raspunde ca motii vor deveni mai salbatici decat orice secui… Dupa o serie de victorii mici, Kossuth Lajos, conducatorul Revolutiei de la 1848 din Ungaria, reuseste sa proclame pe moment independenta natiunii maghiare fata de Imparatul de la Viena. In prima instanta, in cautare urgenta de aliati in fata trupelor imperiale austriece, Kossuth Lajos incearca o apropiere de Iancu si romanii pe care incearca sa-i atraga de partea sa.

Pribeagul 22-10-2010 - 19:57

La inceput, romanii par interesati de idealurile revolutionare dar, in momentul in care Iancu afla ca liderii maghiari nu vor sa recunoasca natiunea romane, tiraniile si atrocitatile aristocratilor maghiari din Ardeal, plus neacordarea de drepturi si libertati egale romanilor, ruptura este definitva. Iancu ia decizia dureroasa de a-si inarma poporul si de a se lupta pana la unul cu garzile lui Kossuth… Liderii maghiari ataca primii. La ordinul guvernului din Pesta, comisarul Vay executa la Targu Mures pe tanarul tribun Vasile Pop din Nasna, iar in Cluj pe tribunii Batraneanu si Simonici. Infuriate, masele de romani cauta razbunarea. Alba Iulia cade, iar garda maghiara este dezarmata violent, circa 600 de soldati unguri fiind linsati de multimea de romani furiosi. Avram Iancu intervine personal pentru a calma situatia si a organiza rezistenta motilor in fortareata naturala de piatra a Apusenilor… La data de 19 octombrie 1848, Craisorul isi mobilizeaza oamenii in trei tabere principale: la Bistra, sub conducerea tribunului Alexandru Bistran, la Campeni sub tribunul Nicolae Corches si la Bucium, sub vicetribunul Dionisie Popoviciu. Pe data de 25 octombrie a aceluiasi an, o forta de atac maghiara, compusa din husari si secui si condusa de contele Bethlen, baronul Banfy si capitanul Baumgarten, porneste spre Cricau pentru a distruge legiunea viceprefectului Balas. Datorita tacticii de lupta desavarsite aplicata de Iancu, corpul expeditionar dusman este zdrobit. Romanii aproape nu mai pot fi opriti, oriunde intampinau rezistenta, se infuriau si se dedau la razbunari. In comunele Sard, Ighiu si Bucerdea, macelul se dezlantuie, foarte putini nemesi scapand cu viata din fata maselor populare furioase care plateau razbunarea unei tiranii seculare… La sfarsitul lui martie 1849, motii lui Iancu erau insa inconjurati din toate partile de fortele armate ale guvernului maghiar.

Pribeagul 22-10-2010 - 19:59

Biruitori momentan, ungurii nu au invatat insa nimic din lectia razboilului. In loc sa se impace cu natiunea romana, Kossuth trece la amenintari, optand pentru o campanie de lichidare a oricarui element romanesc.
La sugestia proaspatului consilier Edmont Beoty, el instituie crudele „tribunale de sange”precum si „echipe de vanatoare”, adevarate politii politice insarcinate cu represiunea si pedepsirea revolutionarilor romani. Zeci, sute, mii de romani vor fi ucisi de aceste echipe ale mortii. Nu exista petec din Ardeal care sa nu inregistreze victime valahe. Familii intregi au fost exterminate. Echipele lui Iosif Teney din Targu Mures si Ludovic Szabo din Turda se lauda ca au executat fara judecata sute de romani… Presa maghiara de la Pesta noteaza cu mandrie despre vanatorile de romani din comunele Bichis, Cecalaca, Ozd, Geogiu, Sacaramb, Balsa, Ocna Sibiului, Secas. Adapostit in munti, Avram Iancu intocmeste o replica pe masura. Constienti de faptul ca daca romanii din Apuseni nu vor fi lichidati, razbunarea acestora nu va intarzia, garzile maghiare se decid sa atace frontal Apusenii. Decizie foarte prost inspirata, deoarece, motii erau cunoscatori excelenti ai terenului, iar ura lor impotriva cruzimilor nemesilor nu mai putea fi stinsa de nimic… Intre muntii Huedin si Gilau, cetele de gardisti maghiari au parte de prima confruntare cu motii. La Marisel, lupta capata proportii mitice. Ungurii sunt prinsi in capcana de femeile motilor conduse de legendara Pelaghia Rosu, mama capitanului Indreiu Rosu. Imbracate in alb si inarmate cu topoare si furci, motoganele infuriate, asemenea unor amazoane legendare, ataca trupele maghiare de pe versanti.

Pribeagul 22-10-2010 - 20:00

Confuzi, nemesi dau sa se retraga, dar sunt atacati de barbatii moti care le taie retragerea din trei puncte separate. Ungurii fug pe loc dupa ce comandantul Geley este grav ranit. La Huedin are loc o ciocnire asemanatoare. La Varful Batranii, motii ataca o alte trupa ungureasca, lupta dureaza nu mai putin de 6 ore, romanii reusind sa infranga invazia. Prefectul favorit al lui Iancu, legendarul preot Simion Balint este delegat de Craisor sa apere Valea Ariesului, punct strategic de maxima importanta pentru accesul in Apuseni. La Iara se da una dintre cele mai eroice batalii din istoria Ardealului. Cetele romane conduse de Clemente Aiudeanu, Dionisie Telechi si Ion Galgoti lovesc avangarda gardista. Atacul lancierilor moti este decisiv. Honvezii si husarii fug lasand in urma 121 morti si 15 raniti. Atacurile ulterioare ale gardistilor sunt respinse in totalitate de popa Balint si oamenii sai alaturi de tribunul Balaceanu venit din Muntenia… Ungurii se razbuna pe populatia civila romaneasca, incendiind sate si biserici si ucigand pana si copiii sau batranii care nu avusesera timp sa fuga. Pentru a da o ultima lovitura rezistentei organizate de Iancu, Kossuth Lajos il insarcineaza pe maiorul Hatvani cu comanda celei mai mari parti a armatei maghiare. Dupa cateva mici victorii in care soldatii sai incendiaza satele de romani, Hatvani sufera o infrangere dureroasa la Abrud. Incet-incet, armata sa este magistral incercuita de Iancu, orice incercare de retragere fiind aspru pedepsita de motii cei cranceni. Un numar de 5.000 de honvezi aveau sa isi lase oasele in Tara de Piatra. Hatvani fuge cu groaza mortii, trezindu-se cu oastea distrusa. „Sa fuga fiecare cum poate” a fost ultimul sau ordin catre armata sa.”

Acesta a fost Craisorul Muntilor la virsta 24-25 de ani. Restul este poveste… “A îndrăgit de mic muzica şi cântatul şi ştia să cânte frumos din gură, din frunză, tulnic, fluier, violină şi flaut.”

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS