Acasa BusinessEconomic Isarescu: Daca Executivul din 2009 aplica Programul, se evitau reducerile de salarii si cresterile de taxe

Isarescu: Daca Executivul din 2009 aplica Programul, se evitau reducerile de salarii si cresterile de taxe

scris de Ziua Veche
0 afisari

.Guvernatorul Bancii Nationale Mugur Isarescu spune explicit, intr-un interviu aparut in Gandul, ca orice reducere de salarii sau majorare de taxe ar fi putut fi evitata daca Executivul ar fi pus in practica Programul din 2009.

„Cred ca, daca programul, asa cum a fost gandit in 2009, ar fi fost pus in practica din 2009 si nu ar fi fost conflictul acela… Fiindca ce am avut noi in 2009? Am avut o majoritate extraordinara, vreo 70, aproape de 80 la suta care s-a batut… Si-au rupt picioarele intre ei. Acel program nu prevedea majorari de impozite. Programul nu prevedea reduceri globale de venituri, dimpotriva. Deci noutatea pe care pot sa v-o spun cu tarie este ca eu continui sa cred ca, daca programul era aplicat, scaderea era si mai mica si revenirea din 2010 nu era o noutate. In consecinta, vazand cata rezistenta exista, mai ales la corectia din domeniul bugetar, nu pot sa va dau decat un raspuns conditional: daca nu se revine, nu se intarzie si asa mai departe, cred ca avem toate sansele sa avem crestere economica in 2011”, a explicat Isarescu.

Cea mai mare problema la ora actuala o constituie, in opinia guvernatorului BNR, factura sociala, “care, pe de o parte, este insuficienta din punct de vedere social si politic, iar pe de alta parte, este enorma din punct de vedere financiar si economic”. “Nu pot sa imi dau seama unde va gasi Guvernul acel echilibru pentru ca masurile de corectie – sa nu folosesc cuvantul ‘austeritate’ – sa fie digerabile social si politic si sa fie suficiente din punct de vedere economic si financiar”, a adaugat oficialul BNR.

Cand vine vorba de masuri de austeritate, Isarescu considera folosirea acestui cuvant ca “nefericita”. Potrivit acestuia, vorbim de o corectie a salariilor din sectorul bugetar, care in perioada 2007 si 2008 au crescut cu 80%. “Consider ca folosirea cuvantului ‘austeritate’ a fost nefericita. Eu am folosit inca de la inceputul anului 2009 cuvantul ‘corectie’. Intr-adevar, daca spui: ‘Salariile trebuie sa scada cu 20%’, pare ceva de austeritate. Daca spui: ‘Salariile in sectorul bugetar au crescut in 2007 si 2008 cu 80%, s-a sarit calul si nu se poate sustine o crestere de 80%’, nu se poate de catre 60%. Aici este o corectie”, a explicat Isarescu.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult