Acasa BusinessEconomic Update Isarescu: Realitatea este cinica, banii nu pica din cer. Constrangeri bugetare tari, solutia iesirii din criza

Update Isarescu: Realitatea este cinica, banii nu pica din cer. Constrangeri bugetare tari, solutia iesirii din criza

scris de Ziua Veche
2 afisari

 

.

UPDATE 14.20: „Mi-aduc aminte ca in anii ’90-’91 constrangerile bugetare tari erau un termen central in ceea ce priveste programele de redresare economica. Pare paradoxal, constrangerile bugetare tari, acelea ajuta economia”, a spus Isarescu la dezbaterea „Romania 2010: constrangerile economico-financiare si imperativele sociale”.


Guvernatorul BNR a explicat ca in functie de politica bugetara adoptata se poate stimula munca, rigoarea in cheltuirea banului, si nu numai public, dar si privat, eficienta, productivitatea. La intrebarea „Cum se poate iesi din recesiunea economica”, seful bancii centrale a raspuns ca prin adoptarea unor constrangeri bugetare tari. „Daca avem constrangeri bugetare slabe descurajam in continuare munca, nu avem cum sa iesim, nu se iese asa din recesiune, iar cresterea economica nu este un dat in jurul caruia se invart toate celelalte, ci este un rezultat”, a mai spus Isarescu.

 

——-

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat, miercuri, ca societatea romaneasca trebuie sa inteleaga ca „realitatea este cinica”, ca banii nu pica din cer si ca este nevoie de munca si de un efort major „al intregii colectivitati umane” pentru a se ajunge la bogatie. „Adevarul financiar poate fi cinic, nemilos, dar apare si tendinta cealalta, de a se vorbi ca imperativa despre nevoile sociale si sa nu se vorbeasca despre aspectul financiar. E foarte periculos acest aspect. Banii nu pica din cer. Banii adevarati nu pica din cer, nici nu apar din tiparnita asa cum cred unii”, a spus Isarescu, la o dezbatere cu tema „Romania 2010: constrangerile economico-financiare si imperativele sociale”, transmite Mediafax. Guvernatorul BNR a precizat ca in momentul in care anumite persoane, inclusiv membrii ai Bancii Nationale, „indraznesc” sa aiba reflectii despre resursele financiare, sunt considerati cinici. „Realitatea este cinica si intr-un fel sau altul societatea romaneasca trebuie s-o accepte. (…) Realitatea nu mai poate fi ignorata. Ea poate fi ignorata pana cand se va razbuna”, a adaugat Isarescu. Isarescu a atras atentia asupra importantei partii financiare, precizand ca nu doar o lege poate conduce la corectiile care trebuie realizate in economie, fiind nevoie de munca si un efort al intregii colectivitati. „Bogatia nu se face prin decrete. De 200 de ani citam din cartea lui Adam Smith despre bogatia natiunilor si, probabil, nici acum nu o intelegem. Bogatia se face prin munca, printr-un efort major al colectivitatii umane”, a spus Isarescu.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult