Acasa BusinessEconomic Isarescu: Romania va ajunge si la majorari de impozite

Isarescu: Romania va ajunge si la majorari de impozite

scris de Ziua Veche
5 afisari

 

Probabil ca in Romania se va ajunge si la o majorare de impozite, dar pana atunci e necesara o extindere a bazei de impozitare”, a sustinut miercuri guvernatorul Bancii Nationale Mugur Isarescu, la un seminar pe teme economice. El a insistat ca nivelul relativ inalt al contributiilor, dar si legislatia descurajeaza activitatea economica si incurajeaza evaziunea fiscala.


Guvernatorul a amintit ca
in 1990 erau 2,2 platitori de taxe si impozite la un beneficiar de fonduri bugetare – someri, pensionari, persoane cu dizabilitati, iar in prezent raportul este de 0,8% platitori la un beneficiar. “Cifrele sunt dramatice”, a subliniat guvernatorul. O alta idee pe care a insistat Mugur Isarescu a fost aceea ca nefiscalizarea pamantului a fost una din cauzele boomului imobiliar. El a atras atentia asupra faptului ca Romania a avut, in ultimii ani, o crestere economica care s-a bazat, in mare parte, pe acumularea unor dezechilibre, in care datoria externa a tarii pe termen scurt, a ajuns la 20 de miliarde de euro. Prezentam cele mai importante declaratii ale guvernatorului Bancii Centrale:

@ “Nefiscalizarea pamantului a fost una din cauzele boomului imobiliar de dinainte de criza. De aceea vedem campuri nelucrate in asteptarea unui castig fantastic prin achizitie imobiliare. Proprietatile au fost si au ramas defectuos impozitate (…)Acolo, dintr-un cerc vicios, de fiecare data s-a amanat impozitarea. In 2000 am cerut sa se impoziteze pamantul. Mi s-a spus ca nu se poate, pentru ca era an electoral”.

@ “Probabil ca Romania va ajunge si la majorari de impozite, dar, pana atunci, trebuie precedate de extinderea bazei de impozitare si eliminarea exceptiilor. Daca nu se fac aceste lucruri, majorarea impozitelor e o solutie temporara si, pana la urma, ajungi tot sa tai cheltuielile”.

@ “De la declansarea crizei, politicile economice au fost neadecvate. Politicile economice si fiscale au fost politici prociclice”.

@
“Usurinta cu care se trateaza problema deficitelor bugetare, ca si cum banii ar fi aici dupa colt, i-as invita pe acestia sa arate de unde sa luam banii”.

@ “Cei care primesc ajutoare in zona rurala nu pot fi inclusi pe o lista de munca, pentru ca le sunt taiate ajutoarele sociale. Atunci ei trebuie sa lucreze, sa nu spun la negru, ci trebuie sa lucreze neinregistrati pentru a avea venituri corespunzatoare”.

@ “Am avut circa 10 ani de crestere economica, din toamna lui 1999 pana in 2008, dar aceasta crestere economica, in cea mai mare parte, mai ales dupa 2003, s-a bazat pe acumularea unor dezechilibre, multe nesustenabile. Deficitul de cont curent era de 12-14% din PIB in ultimii ani inainte de declansarea crizei, un deficit mare si stimulat de intrari de capitaluri private, in special dupa integrarea in UE, care trebuia sa fie corectat, mai ales de miscarea ciclica a capitaluri internationale”.

@ “In pofida dorintelor declarate uneori repetativ sa avem incasari bugetare prin schimbari de sisteme de impozitare de circa 40% din PIB, niciodata, dar absolut niciodata in cei 10 ani, nu am reusit sa incasam mai mult de 30-32%. Probabil ca s-au pterecut multe, chiar prea multe modificari fiscale, denotand o anumita instabilitate si neatingerea sursei problemelor”.

@ “Avem programe sociale nesustenabile financiar. Am atras atentia sa nu se mai traga de Romania pentru ca riscam sa ne prabusim. Legislatia in acest domeniu (asigurarile sociale-n.r.) descurajeaza activitatea economica si incurajeaza evaziunea fiscala”.

@ “In ceea ce priveste corectarea dezechilibrelor in maniera ordonata, deficitul extern s-a redus de la 13,4% din PIB, in 2007, la 4,5% din PIB in 2009. In acelasi timp, rezerva valutara oficiala a crescut de la 25 miliarde euro in martie 2009, la 32,4 miliarde euro in aprilie 2010. Deficitul bugetar, in 2009, era de 8,3% si tinde spre 10%. Corectia bugetara este inevitabila”.

@ “Nu putem sa fortam niciodata bancile sa dea credite. Acestea vor da credite numai cand vor avea incredere. Iesirea din recesiune se dovedeste inceata pentru ca spatiul fiscal pentru impulsionarea economiei este mic. Corectia bugetara este dificila legislativ si dureroasa social, iar dependenta mare de imprumuturi in valuta este greu de rezolvat in conditiile existentei unor economisiri pe termen lung in lei”.

0 comentariu

informatorul 18-10-2010 - 23:15

in bucuresti nu stiu nicin butic sau magazin specializat unde se distribuie acesta pine

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult