Acasa BusinessEconomic Isărescu: BNR reuşeşte să păstreze echilibrele macro prin controlul lichidităţilor

Isărescu: BNR reuşeşte să păstreze echilibrele macro prin controlul lichidităţilor

scris de Ziua Veche
1 afisari

Toţi cei care comentează acţiunile Băncii Centrale limitându-se numai la cursul valutar greşesc, a declarat, miercuri, în cadrul colocviului „Instrumente de plată”, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, care a remarcat şi faptul că evoluţia cursului a început să devină o obsesie pentru români.


„Banca Centrală trebuie să controleze lichiditatea de pe piaţă, având un rol vital în acest sens, în funcţie de ce instrumente are. Tehnic vorbind, toţi cei care se tot aventurează să comenteze acţiunile BNR limitându-se numai evoluţia cursului, greşesc. Banca Naţională face treabă bună, reuşeşte să păstreze echilibrele macro prin controlul lichidităţilor. Cursul de schimb este aproape o obsesie pentru români, iar mass-media îşi face datoria mai mult sau mai puţin, dar dezbaterea publică rămâne încă superficială”, a afirmat Isărescu, citat de Agerpres.

El a adăugat că stabilitatea financiară a unei ţări trebuie adăugată la stabilitatea preţurilor. „Alături de stabilitatea preţurilor şi ţinerea inflaţiei sub control, obiectiv principal trecut în Legea Băncilor Centrale Europene, se înfiripă ideea unui obiectiv secundar – stabilitatea financiară. S-a ajuns la concluzia că există mai multă rigiditate legată de stabilitatea preţurilor în Europa Occidentală. Criza actuală poate să dovedească faptul că poţi avea stabilitatea preţurilor, dar nu, în mod inevitabil, poţi avea şi stabilitate financiară”, a subliniat Guvernatorul BNR.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult