Acasa BusinessEconomic Isărescu: Contribuţiile enorme descurajează munca

Isărescu: Contribuţiile enorme descurajează munca

scris de Ziua Veche
0 afisari

.Contribuţiile plătite de firme şi salariaţi sunt enorme pentru a menţine un anumit nivel al pensiilor, însă descurajează astfel munca, exact elementul care poate asigura un nivel ridicat al pensiilor, consideră guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.


„În primul rând, nu trebuie să descurajăm munca prin impozite foarte mari. (…) În momentul în care punem pe firme şi pe salariatul român contribuţii enorme, fără să ţinem un anumit echilibru pentru a plăti un anumit nivel de pensii şi ne uităm cu atenţie la cifre, ne uităm că descurajează munca, exact ceea ce poate să asigure pensii mari”, a spus Isărescu, la o emisiune difuzată marţi de TVR2, transmite Mediafax.

„România are puţini contribuabili, contribuţiile pentru asigurări sociale sunt foarte mari pentru nivelul de salarii din această ţară. Înn felul acesta descurajăm munca şi nu mulţumim nici protecţia socială. Este greu de ieşit dintr-o asemenea situaţie”, a spus Isărescu. Guvernatorul BNR, în vârsta de peste 60 de ani, a menţionat că se apropie de vârsta pensionării. „Puţin mai am şi sunt pensionar, şi chiar mă sperii că tinerii nu vor avea cu ce să îmi plătească pensia, mai în glumă mai în serios”, a afimat Isărescu.

Totodată, el a arătat că toată lumea vrea să trăiască mai bine, însă acest lucru nu se poate realiza prin legi aprobate de Parlament. „Am mers la un moment dat în Parlament şi am spus: Dacă nivelul de trai poate fi determinat de o lege care trece în Parlament, spunţi-mi mie ţara în care nu se va trăi bine! Este simplu. Ce parlament nu vrea să dea o lege care să ducă la creşterea nivelului de trai? Dar nu se poate. Deci nu trebuie să ne îmbătăm atât de mult cu apă rece”, a explicat guvernatorul băncii centrale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult