Acasa BusinessEconomic Jeffrey Franks: „Mediocra” Romania ar putea fi lovita de o noua criza

Jeffrey Franks: „Mediocra” Romania ar putea fi lovita de o noua criza

scris de M.A.
5 afisari

România a reuşit să-şi schimbe imaginea de „student mediocru” după ce guvernul de la Bucureşti a rezistat moţiunilor de neîncredere şi protestelor faţă de reducerile de cheltuieli şi de personal cerute de Fondul Monetar Internaţional, a declarat şeful misiunii FMI pentru România, Jeffrey Franks, într-un interviu acordat Bloomberg.

Deşi consideră că statele din Europa de Est, printre care şi România, au fost scutite până acum de posibilele efecte ale crizei datoriilor suverane care au lovit Portugalia, Spania şi Italia, Jeffrey Franks consideră că acest lucru ar putea să se schimbe în viitor, astfel încât Fondul va monitoriza cu atenţie evoluţiile din regiune, transmite Agerpres.

Board-ul FMI este programat să se reunească la începutul lunii ianuarie 2011 pentru a analiza progresele României. Potrivit lui Jeffrey Franks, este posibil ca România să încheie în luna aprilie 2011 actualul acord cu FMI, al optulea convenit cu Fondul după 1989, astfel încât să poată obţine o nouă facilitate de tip preventiv. „România avea reputaţia de a fi un student mediocru în ceea ce priveşte finalizarea reformelor economice, iar programul cu FMI a schimbat această imagine”, a apreciat Jeffrey Franks. „În prezent, România este văzută ca o ţară care a făcut eforturi enorme pentru a finaliza o parte din reformele foarte dificile care erau necesare”, a adăugat şeful misiunii FMI pentru România. În opinia lui Jeffrey Franks, legea pensiilor, aprobată de Parlament în data de 7 decembrie şi semnată de preşedinte ieri, este un nou pas pozitiv. De asemenea, premierul Emil Boc a cerut adoptarea rapidă a legii salarizării, aceasta după ce guvernul său a majorat Taxa pe Valoarea Adăugată la 24 de procente, a redus salariile în sectorul public cu 25 de procente precum şi personalul în sectorul public, totul pentru a coborî deficitul public la 6,8 procente din PIB în acest an şi la 4,4 procente din PIB anul viitor. „O amânare de o săptămână sau două nu va avea un efect semnificativ asupra noului acord”, a apreciat Jeffrey Franks. „Intenţionam în continuare să venim să negociem un nou acord în ideea ca acesta să intre în vigoare în luna aprilie”, a adăugat şeful misiunii FMI pentru România, precizând însă că acest nou acord va include cereri pentru noi reforme structurale în domeniile pieţei muncii, infrastructură şi intrări de capital. „Este foarte clar că sectorul de stat nu a fost încă complet restructurat. Există zone în economia României unde este nevoie în continuare de reforme pentru a creşte flexibilitatea şi productivitatea”, a declarat Jeffrey Franks.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult