Acasa BusinessEconomic JO 2014: Cȃt ȋi costǎ pe ruși Olimpiada de iarnǎ de la Soci

JO 2014: Cȃt ȋi costǎ pe ruși Olimpiada de iarnǎ de la Soci

scris de Laurentiu Banches
1 afisari

Ediția din 2014 a Jocurilor Olimpice de iarnǎ, programată să înceapă vineri seară, la Soci, a costat deja Rusia 50 de miliarde de dolari.

JO 2014: Cȃt ȋi costǎ pe ruși Olimpiada de iarnǎ de la Soci (foto:.thelogofactory.com)

Una din întrebările frecvente, mai ales înainte sau după Jocurile Olimpice, oriunde ar fi ele organizate, este cât costă toate instalaţiile şi amenajările construite special pentru ediţia respectivă. În privinţa Jocurilor de iarnă, amenajările pentru ultimele ediţii au costat, pe rând, 4,1 miliarde de dolari la Torino şi 7,2 miliarde de dolari la Vancouver. Ediţia de anul acesta, organizată de Federaţia Rusă, la Soci, este programată să înceapă vineri seară şi costă deja 50 de miliarde de dolari.

Soci era cunoscut, până de curând, ca staţiune de vară la Marea Neagră. Ȋnsǎ dupǎ acest eveniment, de acum, ar trebui să devină o zonă foarte cunoscută pentru practicarea sporturilor de iarnă. Nu este vorba numai de oraşul Soci propriu-zis, ci şi de alte staţiuni de la malul Mării Negre, la care se adaugă şi o staţiune montană.

După ceremonia de inaugurare a Jocurilor Olimpice la Soci, care începe la ora 20:14, vineri, 7 februarie, ora Moscovei, canalul de televiziune de propagandă Rossia 24 va difuza un film despre istoria acestui megaproiect, potrivit Radio Romȃnia Actualitǎți. Într-o secvenţă de teasing, apare preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, spunând: „Am ales personal acest loc, prin 2001 parcă sau 2002. Am venit aici cu o maşină, ne-am plimbat şi am zis „De aici începem”. Aşa că, întreaga istorie a început de acolo unde acum s-a ridicat complexul construcţiilor Gazpromului. Apoi, când am câştigat propriu-zis dreptul de organizare a Jocurilor Olimpice, a început construcţia la scară mare. Totul s-a schimbat în bine. Şi sudul Rusiei începe să se schimbe la faţă”.

Pentru realizarea marelui proiect naţional, cele mai importante companii din Rusia au primit câte o însărcinare, astfel că Gazpromul amintit de preşedinte în fragmentul de mai înainte a construit pârtia pentru biatlon şi schi fond. Practic, un complex sportiv nou pe un munte pe care l-a achiziţionat.

Oleg Deripaska, unul dintre cei mai bogaţi oameni din Rusia, magnat al aluminiului, a construit un aeroport şi orăşelul sportiv la malul mării. Vladimir Potarin, un magnat al metalelor, a construit pârtiile pentru schi şi snowboard, după un model austriac, pe care i l-a indicat Putin însuşi, când au vizitat amândoi originalul tirolez. Compania de Căi Ferate a Rusiei va trebui să se descurce cu câteva blocuri, pe care nu a reuşit să le termine de construit la timp pentru Olimpiadă.

Deocamdată, se spune că trei din cele patru săli noi cu o capacitate de la 3000 la 40.000 de locuri, construite în Soci, au fost construite special cu o structură modulară, ca să poată fi mutate după Olimpiadă. Totuşi, ceea ce nu înţelege occidentalul este de ce nu se vorbeşte de nişte calcule clare de eficienţă în perioada post-Olimpiadă, explicația fiind cǎ principalul argument al investiţiilor nu este recuperarea cu profit, ci dovedirea loialităţii.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult