Acasa BusinessEconomic Laureat Nobel pentru Economie: Masurile de austeritate vor duce Europa la dezastru

Laureat Nobel pentru Economie: Masurile de austeritate vor duce Europa la dezastru

scris de Ziua Veche
1 afisari

.Europa se va indrepta spre un dezastru daca insista pe masurile de austeritate, considera Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel pentru Economie, care crede ca sunt mai mai multe optiuni pentru a rezolva problemele, printre care crearea unui fond de solidaritate, transmite Mediafax.


„Azi, Europa vrea un plan coordonat de austeritate. Daca va continua pe acest drum, se indreapta spre dezastru. Stim, dupa Marea Depresiune din anii ’30, ca asa ceva nu trebuie facut. Europa are nevoie de solidaritate, de empatie, si nu de austeritate, care duce la cresterea somajului si la accentuarea depresiunii. In SUA, cand unul dintre state este in dificultate, toate celelalte se simt implicate. Suntem cu totii in aceeasi barca. Viabilitatea proiectului european este amenintat, mai intai de toate, de lipsa de solidaritate”, a afirmat Stiglitz pentru Le Monde.

 

Europa are mai multe optiuni pentru a-si rezolva problemele, printre care crearea unui fond de solidaritate. Acest fond, alimentat in perioadele de calm, va permite ajutarea tarilor cu probleme, a adaugat el. In ceea ce priveste problemele fiscale ale unor state din zona euro, Stiglitz apreciaza ca scenariul cel mai probabil este intrarea in incapacitate de plata. „Rata somajului in randul tinerilor se apropie de 30% in Grecia, iar in Spania depaseste 44%. Va fi un moment cand autoritatile de la Atena, Madrid si Lisabona se vor intreba serios daca este in interesul lor continuarea programelor impuse de Fondul Monetar International si de Bruxelles, si daca nu este mai bine sa redevina stapanii propriilor politici monetare”, a afirmat el.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult