Acasa BusinessEconomic Libertate cu valiza: Cum este jefuit Afganistanul

Libertate cu valiza: Cum este jefuit Afganistanul

scris de Marius Bâtcă
62 afisari

Miliarde de dolari sunt scoase anual din Afganistan în valize şi alte bagaje, potrivit unui oficial afgan.

valiza bani dolariAfganii bogaţi scot anual din Afganistan, în valize, circa opt miliarde de dolari, aproape dublu faţă de bugetul statului, a declarat un oficial afgan, citat de Mediafax.

Viceguvernatorul băncii centrale afgane Khan, Afzal Hadawal, a afirmat, într-un inteviu, că încrederea în economie a scăzut atât de puternic în peste un deceniu de război încât banii sunt scoşi masiv din Afganistan în valize şi alte bagaje, fiind duşi în regiuni mai sigure, precum Dubai. Hadawal s-a arătat puţin încrezător în limita de 20.000 de dolari recent impusă de statul afgan pentru sumele care pot fi scoase din ţară.

Jumătate din suma de aproximativ 8 miliarde de dolari este scoasă din Afganistan prin intermediul aeroportului din capitala Kabul.

„Fondurile de opt miliarde de dolari sunt duble faţă de activele băncii centrale”, a spus Hadawal. Aceste fonduri depăsesc, de asemenea, de aproape două ori bugetul Afganistanului pe 2011.

Un raport de audit realizat anul trecut de SUA a arătat că este aproape imposibil de depistat unde au ajuns fonduri de miliarde de dolari cheltuite în ultimii ani pe proiecte de securitate şi dezvoltare, având în vedere sistemul disfuncţional de urmărire a datelor financiare şi supraveghere bancară.

Economia Afganistanului este puternic dependentă de ajutoarele străine şi de producţia de opiu.

2 comentarii

neacsum 13-03-2012 - 18:46

Acuma intelegeti de ce au vrut conducatorii nostri iubiti sa intram in UE ? Pai ce voiati sa um,ble cu papornitele cu euro prin aeroporturi ? Nu e mai simplu acuma ? Ii depui in cont in Romania ii ii ridici in Elvetia, apoi de acolo ii pui in alt cont , in Aleutine si ii cheltui in concediu . Saracii bogati afgani, se chinuie sa care plasele cu bani . Vai de ei, cu cate secole sunt inapoia noastra.

urbos 13-03-2012 - 18:49

Alta mostra din ciclul, esti destept ca noaptea.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult