Acasa BusinessEconomic Lista cu directorii companiilor de stat pe care îi va schimba Ponta

Lista cu directorii companiilor de stat pe care îi va schimba Ponta

scris de Doru Dragomir
11 afisari

Noul ministru al Economiei Daniel Chitoiu a declarat recent ca va demite toti directorii din companiile de stat care au fost numiti pe criterii politice. Daca noii directori nu vor fi numiti tot pe criterii politice, atunci aceste schimbari ar putea fi de bun augur in cazul unora dintre aceste societati.

Probabil ca cel mai potrivit lucru ar fi extinderea managementului privat la toate aceste companii, chiar si la cele care sunt pe profit. Dupa cum spunea recent Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania, „doar pentru ca o companie este profitabila nu inseamna ca este si bine condusa.”

Douazeci de companii de stat

Iar Econtext vine in ajutorul demersului de a eficientiza conducerile companiilor de stat. Mai precis, va aratam in ce an au fost numiti directorii generali din 20 dintre cele mai mari companii de stat din Romania. Pentru a vedea daca au fost numiti de catre fostul Guvern condus de PDLsi Emil Boc. Ne vom referi exclusiv la perioada cat PDL a fost vioara intai la guvernare. Cu alte cuvinte, de cand a fost instalat prima data Emil Boc ca premier, in decembrie 2008. Astfel, vom vedea care dintre directorii marilor companii de stat au fost numiti in posturi incepand cu decembrie 2008. Bineinteles, exista premisa ca unii dintre acestia sa fi fost numiti preponderent pe criterii profesionale, dar aceasta premisa pare prea putin veridica daca ne uitam la performantele lor in fruntea companiilor.

Salarii

Dupa cum spuneam, daca au fost numiti in ultimii ani, exista posibilitatea ca acesti directori sa fi fost numiti pe criterii politice. Iar Econtext analizeaza instalarile in functie la 20 dintre marle companii de stat din Romania.

Mai precis, la companiile: Complexul Energetic Turceni, Complexul Energetic Rovinari, Complexul Energetic Craiova, Transelectrica, Termoelectrica, Electrica Furnizare, Hidroelectrica, Romgaz, Transgaz, Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare (ANIF), RATB, CNADNR, CFR Calatori, CFR Marfa, Posta Romana, Romsilva, Compania Nationala a Huilei Petrosani, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO), Metrorex si Oltchim.

Numiri politice

Din aceste 20 de companii, in timpul Guvernului Emil Boc au avut loc schimbari la varf in 19 companii. 19 din 20! Da, 19 din 20 de directori au fost numiti in timpul guvernarii PDL! Doar un singur director a rezistat! Chiar sa fi fost nevoie sa fie schimbati toti directorii? Unii din acesti directori si-au dat deja demisia (Daniela Draghia – CNADNR) sau au fost deja inlocuiti (Daniel Neagoe – Posta Romana), dar i-am pastrat in lista pentru a vedea cand au fost unsi ca directori generali. Mai mult, unii sunt recunoscuti ca fiind membrii ai PDL-ului. La RATB, noul director Viorel Popescu este “membru PDL si de profesie inginer”.

La Termoelectrica, Nicolae Serban este membru PDL, sector 2, Bucuresti. La SNL Oltenia, Daniel Burlan este membru PDL, dupa cum reiese din diferite articole de presa. Si lista poate continua. Inainte de a lua insa o decizie privind schimbarea acestora, este imperativ necesar de a evalua activitatea acestor directori. Ne putem astepta ca unii sa fi inregistrat performante, ceea ce ar insemna ca numirea lor in functie a fost decisa pe criterii profesionale. Dar iata cand au fost numiti directorii generali din cele mai mari 20 de companii de stat din Romania:


8 comentarii

Salut 22-05-2012 - 16:16

Mai, voi v-ati tampit de tot? De unde ati mai scos-o si pe asta cu „managementul privat”? Politic sau apolitic, singurul criteriu trebuie sa fie performanta.
Voi credeti ca daca aduceti o gasca de ciocoi „privati” incompetenti se schimba ceva? Mai tampitilor, toti aia care au falimentat Wall Street-ul acum trei ani AVEAU CONTRACTE DE MANAGEMENT PRIVAT. Acesti „privati,”dupa ce au falimentat banci si institutii financiare si-au pus „parasuta de aur” – adica si-au luat compensatiile de zeci si sute de milioane de dolari – au fost dati afara fara voia lor, deh! – si au artat degetul mijlociu prostilor de actionari.

America a rezistat….pentru ca e America. Voi credeti ca o sa rezistati la vreo trei socuri din astea?

In plus, daca tot vorbiti despre „depolitizare” (desi e o tema falsa in comparatie cu performanta), nu realizati ca defapt asta e solutia cea mai la indemana sa urli „depolitizare” dar de fapt sa politizezi tot?

Mache 22-05-2012 - 20:09

Ai dreptate Saliut. „managementul privat” e exact acelasi rahat ca si vechii directori de partid si stat. Administratorul privat nu poate concedia, lichida partile moarte ale afacerii sau deschide noi directii pentru ca toate deciziile importante le ia oricum patronul care e statul.

Insa pentru o vreme Ponta spera ca eticheta de „manageri privati” care va fi lipta pe fruntea vechilor vatafi PSD-isti va da ceva mai bine pe la FMI. Poate. Dar in orice caz va dura mult mai putin decat spera PSD-eii.

In rest ca de obicei esti calare cu porcul pe tarla. „Mangerii privati de pe Wall Street” ghidonau afaceri private, deci ce faceau ei ii traznea pe actionarii care au fost destul de prosti sau de destepti sa-i numeasca acolo. Sigur ca a trebuit sa intre in actiune creierasul unui presedinte de stanga ca Obama ca sa inceapa statul sa le acopere ineptiile din banul public si apoi sa se smiorcaie ca managerii cei rai isi trag bosnus-uri din subventii 😉

In cazul companiilor de stat romanesti e chiar mai rau, iar rezultatele vor fi in mod evident mult mai rele. Locul actionarilor mai mult sau mai putin responsabili este luat de „oameni politici” ce nu au admninistrat in viata lor nici macar o taraba de inghetata si sunt votati cu ochii inchisi de fomisti si milogi ca tine. Rezultatele vor fi pe masura 🙂 🙂 🙂

Singur solutie e sa fie vandute cat mai repede si la un pret cat mai bun. In acest fel statul va incepe sa castige bani din taxe si din dividentele participatiilor ramase. O jumatate de exemplu este Petrom, care a fost vandut intr-adevar la un pret in bataie de joc de mafia lui Nastase, dar macar in loc sa produca paguba, aduce bani. Daca ramanea in proprietatea statului era complet devazlizat si producea pagube anuale.

Salut 22-05-2012 - 21:19

@ mache

Prin obisnuitul amestec de adevar si minciuni incerci sa pui in carca lui Ponta porcariile (negocierea in genunchi) facute de Basescu si guvernele Boc cu FMI.

Eu sper ca Ponta va reusi sa indeparteze FMI de la deciziile importante, altfel sa zboare. Pana una-alta, chestia cu managerii privati vine ca un cartof fierbinte de la guvernele anterioare – total supuse lui Basescu al tau.

Dar se bazeaza pe o serie de minciuni, in parte, regurgitate de tine in postarea asta:

– „statul nu e bun administrator” FALS: Inclusiv pe lista la care face referire articolul, mai bine de jumatate din companii sunt pe profit.
– „privatizarea” ca solutie miracol. FALS. In Romania poti numara pe degete privatizarile „de succes”.

– Accentul idiot pus pe sintagma „politizare” in situatia managementului companiilor de stat. Subiect fals, introdus tot de catre chibitii lui Basescu, atunci cand DATORITA INCOMPETENTEI nu-si gaseau locul pe nicaieri. Culoarea politica a managerului NU TREBUIE sa conteze daca performantele companiei conduse de el sunt bune si nu incurca sula cu prefectura.

„“oameni politici” ce nu au admninistrat in viata lor nici macar o taraba de inghetata si sunt votati cu ochii inchisi de fomisti si milogi ca tine”
Trec peste atacul personal, atat poti, atat dai.

Oricum, e preferabil ca oamenii acestia sa fie votati (macar pop_ulatia) are un cuvant de spus si tot ea poate sa-i dea jos; dar cand vin indivizi de genul lui Jeffrey Frank (la randul lui, nu a „condus” nici macar o toneta de inghetata), care are la activ devalizarea unei alte tari (vezi Argentina), si impune reguli „de privatizare” si „economice” unei tari, e chiar DEZASTRUOS.

-O alta minciuna e cea referitoare la PETROM. PETROM a fost INTOTDEAUNA pe profit. Acolo e alta chestie care se poate discuta: santajul international.

Europeanuul 22-05-2012 - 18:31

Un bec undeva la capatul tunelului. Sa vedem daca se va si aprinde.

Traian Basescu 22-05-2012 - 18:50

S-a aprins deja. E trenul care vine pe contrases.

Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă….

BULA 22-05-2012 - 19:47

Ii dam jos pe ai lor si ii punem in loc pe ai nostri. Ce nu e clar ?

Mache 22-05-2012 - 20:10

Rezon Bula. Cu mentiunea ca ii dam pe aia de care ne-am plans ca erau prosti ca sa-i puneam pe altii care-s mai prosti si mai hoti 😉 🙂 🙂

Salut 22-05-2012 - 21:44

„Dupa cum spunea recent Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania, „doar pentru ca o companie este profitabila nu inseamna ca este si bine condusa.””

=============

Fie si numai pentru afirmatia asta, Romania trebuie sa denunte sau sa renegocieze fiecare punct al acordului cu FMI.
In acelasi timp, lui pantof gaurit sa-i fie interzis accesul in tara iar „negociatorii” lui Basescu-Boc sa mai fie votati prin anul 3300.

Exagerez un pic, dar solutiile sunt in zona pe care am descris-o.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult