Acasa BusinessEconomic UPDATE: Isarescu: Economistii si finantistii trebuie sa devina mai vocali

UPDATE: Isarescu: Economistii si finantistii trebuie sa devina mai vocali

scris de Ziua Veche
3 afisari

.Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a facut miercuri un apel la specialisti sa contracareze propaganda desantata a unor televiziuni pentru masuri sociale fara a lua in calcul resursele economice.


„Ne revine sarcina, economistilor si finantistilor, sa fim mai vocali. Avem un dezavantaj – nu facem rating la televizor. Trebuie sa incepem o ofensiva, sa repunem in drepturi problemele financiare si economice. A discuta probleme sociale fara a lua in calcul resursele economice nu face altceva decat sa duca in eroare’, a afirmat Mugur Isarescu, citat de Agerpres, la un seminar privind sectorul IMM. 
„Reforma trebuie facuta nu in sensul sa facem mai multe exceptii, ci sa o facem mai riguros. Rigurozitatea este necesara pentru ca societatea sa se disciplineze. Simplitatea este, de asemenea, o directie, pentru ca alte directii ar putea sa creeze arierate extrem de periculoase si sa duca la un dezechilibru major ce urmeaza sa fie corectat de masuri dure”, a mai spus Isarescu. Guvernatorul BNR a subliniat, totodata, importanta stabilitatii financiare, a cursului de schimb. „Stabilitatea financiara, stabilitatea cursului pare ceva care e un dat. Stabilitatea este ca si sanatatea. Iti dai seama cat de importanta este atunci cand nu o mai ai. Cam asa e si cu stabilitatea cursului. Stabilitatea este un activ extrem de important’, a precizat Isarescu.

————

.Croitoru: Bogatii au o agenda paralela cu cea a reformei

Exista un set de probleme delicate pentru care se manifesta o ipocrizie colectiva. Traim intr-o ipocrizie colectiva. O parte a presei, in mod cert unele televiziuni nu reusesc sa discute in mod impartial despre recesiune si despre ce se poate face. Presa nu isi indeplineste rolul de comunicator. Nu ca Guvernul ar fi fost un bun comunicator. Calitatea dezbaterii e foarte slaba”, a afirmat miercuri Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, la un seminar pe tema sectorului IMM. “A doua problema in care manifestam ipocrizie este problema salariilor. Toti se vaita de salarii, dar toti recunosc ca salariile presedintelui, premierului sunt extrem de mici in raport cu raspunderea pe care o au. Din cauza asta, nu poti sa ai in Guvern ministri de cea mai inalta calitate, pentru ca nu ii poti rasplati pe masura. Iar cei care sunt bogati au o agenda paralela cu cea a reformei”, a subliniat oficialul BNR, citat de Agerpres. 

In sanatate si educatie nimeni nu accepta reforma

Croitoru a atras atentia asupra faptului ca toate planurile de buget se fac pentru asigurarea derapajelor salariilor si ajutoarelor care depasesc 60% la suta din buget. El a adaugat: “Am remarcat, de asemenea, alt lucru distorsionat. Distorsionat era ca o foarte mare parte din pensionari sunt cei pensionati la 40-42 de ani. Sunt 300.000 de cazuri de pensionare pe caz de boala fals. Sunt oameni in sistemul public care, desi ocupa posturi, nu au de lucru”.
Consilierul guvernatorului a tinut sa sublinieze: “In sanatate, toata lumea stie ca medicii sunt prost platiti, toata lumea da bani, dar nimeni nu accepta reforma. La fel este si in invatamant”.

 

Masurile de reducere nu vor fi redresate niciodata

“In domeniul fiscal, exceptiile sunt un rau, un cost invizibil, intrucat creste nivelul de impozitare efectiva. Suntem departe de cum ar trebui sa fim, avem foarte multe exceptari. Cea mai aspra este exceptarea sectorului agricol. Desi avem chipurile o cota unica sunt si acolo exceptari care in campanie vroiau sa vina si constat ca s-au reactivat. Nu avem clar in cap ca simplitatea are costurile cele mai simple si exceptarile sunt o povara”, a avertizat Lucian Croitoru. El a tinut sa adauge: “A ajuta microintreprinderile suna prost. Asta inseamna transferarea unor bani de la buget. M-am gandit ca suntem intr-un an in care reducem salariile si pensiile. Termenul pana la care se aplica aceste masuri a fost stabilit 31 decembrie, dar discursul economic, bugetul si tot cadrul fiscal pe termen scurt e facut ca aceste masuri sa nu fie redresate niciodata”.

0 comentariu

Paddy 20-10-2010 - 19:31

UE are probleme nu numai cu libertatea presei. Aceasta institutie parazitara are probleme majore cu libertatea si cu democratia!

Daca doriti sa informati publicul cititor in mod corect, atunci informati-l asupra unuia dintre cele mai costisitoare proeicte de supraveghere ale acestei UE si anume asupra „Proiectului Indect”.

Iata cateva link-uri:

http://www.indect-project.eu/

http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/6210255/EU-funding-Orwellian-artificial-intelligence-plan-to-monitor-public-for-abnormal-behaviour.html

http://www.taz.de/1/politik/schwerpunkt-ueberwachung/artikel/1/die-moderne-verbrecherjagd/

http://www.zeit.de/digital/datenschutz/2009-09/indect-ueberwachung

Un asemenea proiect l-ar fi facut chiar si pe George Orwell indivios..

Pentru

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult