Acasa BusinessEconomic Lucian Isar: Investitorii austrieci sunt foarte interesaţi de energiile regenerabile

Lucian Isar: Investitorii austrieci sunt foarte interesaţi de energiile regenerabile

scris de Mihaela Popescu TAULET
135 Afisari

Investitorii austrieci sunt foarte interesaţi de sectorul energiilor regenerabile, precum şi de acordarea de consultanţă în vederea atragerii de către România a fondurilor europene nerambursabile, a declarat marţi, ministrul delegat pentru Mediul de afaceri, Lucian Isar, într-un eveniment referitor la piaţa de fuziuni şi achiziţii.

Lucian Isar

Investitorii austrieci sunt foarte interesaţi doar de două componente. În primul rând, de energie. Vor să investească în continuare în energie hidro, eoliană, mai puţin în solară. Sunt provideri de componente pe toate segmentele de energie şi acolo vor să se dezvolte‘, a spus ministrul delegat pentru Mediul de afaceri, referindu-se la recenta sa întâlnire cu oamenii de afaceri din Austria.

A doua componentă care i-a interesat pe investitorii austrieci au fost fondurile europene. ‘Din ceea ce am văzut, sunt foarte multe firme de consultanţă, în diferite segmente ale consultanţei, care sunt implicate în atragerea de fonduri europene. Acolo au fost cele mai multe doleanţe şi păreri. (…) Punctul de vedere al mediului de business a fost că ar trebui să ne facem temele şi noi şi, în sfârşit, să atragem fondurile europene‘, a adăugat Lucian Isar.

Acesta a mai arătat că Austria este cel de-al doilea mare investitor în România, schimburile comerciale fiind la nivelul de 3,2 miliarde euro, la sfârşitul anului trecut. ‘Austriecii sunt mai mult decât interesaţi să crească afacerile cu România. Sunt jucători importanţi, OMV, marile bănci, şi toţi vor să-şi crească activităţile în România’, a subliniat ministrul delegat pentru Mediul de afaceri.

Luni, prim-ministrul Victor Ponta a efectuat o vizită oficială în Austria, unde a fost însoţit de ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, de cel al Transporturilor, Ovidiu Silaghi, precum şi de ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri, Lucian Isar.
Cu acest prilej, ministrul Isar a participat la Forumul Economic România-Austria, organizat de Camera Economică federală a Austriei (WKO), în cadrul căruia a prezentat Programul guvernamental de susţinere a relansării economice. Oficialul român a prezentat participanţilor la Forum măsurile pentru continuarea procesului de privatizare a activelor de stat aflate în administrarea Ministerului Economiei şi Mediului de afaceri (MECMA) şi a evidenţiat importanţa implementării guvernanţei corporatiste la societăţile cu capital de stat, prin profesionalizarea actului de conducere si introducerea managementului privat, se arată într-un comunicat MECMA.

Cei aproximativ 300 de reprezentanţi ai firmelor austriece participante la Forum au fost informaţi cu privire la ‘strategia adoptată pentru eficientizarea sectorului energetic românesc şi oportunităţile concrete de a investi în obiective hidroenergetice noi sau aflate în diferite stadii de execuţie, dar şi în sectoare care utilizează resurse regenerabile’.
Potrivit MECMA, reprezentanţii Federaţiei Industriaşilor din Austria – asociaţie a marilor industrii prelucrătoare, energetice si bancare, au prezentat intenţia de a continua şi dezvolta investiţiile de anvergură în România, pe care o consideră ‘un pilon de bază în expansiunea mărfurilor şi capitalurilor austriece în regiunea Mării Negre şi în ţările adiacente’.
Cu ocazia vizitei la Viena, ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri a avut o întâlnire cu ministrul austriac al economiei, familiei si tineretului, Reinhold Mitterlehner. În ceea ce priveşte dezvoltarea proiectului gazoductului Nabucco, cei doi demnitari au convenit asupra necesităţii promovării comune a acestuia, cu sprijinul autorităţilor UE.
Pe agenda vizitei la Viena a ministrului Lucian Isar s-au aflat şi întâlniri cu companii austriece din sectorul energetic (Verbund Ag, Wien Energie şi Voith GmbH), care dezvoltă deja proiecte în domeniul resurselor regenerabile în România şi care şi-au exprimat intenţia de continuare a investiţiilor.

8 comentarii

BULA 20-06-2012 - 09:32

Investitorii austrieci sunt foarte interesati sa scoata bani de pe spinarea prostilor de romani. Mituiesc pe cine trebuie si cumpara aproape pe gratis ce ii intereseaza. PSD s-a specializat in invarteli de genul asta.

geek-a-contra 20-06-2012 - 09:40

si prostii de romani de ce nu sint destepti sa scoata bani de pe spinarea austriecilor? sau macar de ce se lasa mituiti si vind aproape pe gratis? cit timp vor exista curve la ofertare vor exosta clienti sa le cumpere… a, da, uitasem, prostii de romani nu fac bani decit de pe spinarea altor prosti de romani: nici macar nu au nevoie sa mituiasca, pur si simplu se fac puliticieni si fura….

BULA 20-06-2012 - 17:20

Nu stiu de ce sunt prosti. Spune tu daca esti asa de taios, riguros, informat…. Da-ti drumu’.

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 20-06-2012 - 17:31

….SE poate dHomnule PROFESSEURS ! Tocmai domnia Voastra sa nu stie ce ESTE PROSTIA ! Cel care Purtati cu ONOARE si BECIULETT si numele REPREZENTATIV …este Adevarat ca es potriveste ca INSEMN DISTINCTIV litera ….P !

BULA 20-06-2012 - 17:37

Da ce de smecherituri stii… Ma lasi fara replica, asa de bun esti. Se vede ca esti stilat, citit, umblat… . Ce sa mai, ca la morga. Doctor adevarat.

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 20-06-2012 - 17:42

Ti-am mai recomandat prudencce in domeniu invocat! Cel putin pina vei trece prin AVATARURILE mai sus MENTIONATE ! …caci Destinul este INPLACABIL beypu lla!

geek-a-contra 20-06-2012 - 17:55

bey bula, tu nu tii minte de la mina pina la… gura. i’an te uita in prostarea ta initiala: „Investitorii austrieci sunt foarte interesati sa scoata bani de pe spinarea PROSTILOR de romani.”. asa ca ia aminte la sfaturile lui parpaghele…

Viorica Ianc 20-06-2012 - 16:46

La asa multe gunoie din plastic si uneori hartie care bantuie nu numai pe malurile raurilor – de ce nu ! ?

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult