Acasa BusinessEconomic Marcel Ciolacu: „Vom mări salariile, astfel încât să nu piardă nimeni”

Marcel Ciolacu: „Vom mări salariile, astfel încât să nu piardă nimeni”

scris de Misu Andrei
87 Afisari

Premierul României a dat de înțeles că va avea loc o creștere a salariului minim, dar Guvernul trebuie să elimine din excepțiile fiscale de care se bucură anumite categorii profesionale.

FOTO Administrația Prezidențială

În Germania, de exemplu, anul trecut a crescut de trei ori. Este un mecanism prin care îți ții lucrătorii în țară. E adevărat, acest lucru trebuie suportat de către economia reală. Dacă vor fi scoase o parte din facilități, de exemplu în construcții. Discuțiile sunt foarte clare ca să și mărim salariul minim (…) Vom mări salariul minim, astfel încât să nu piardă nimeni la salariu”, a declarat Marcel Ciolacu, fiind chestionat pe tema posibilității creșterii salariului minim.

Întrebat dacă sunt eliminate facilitățile pentru cei din construcții și industria alimentară, Ciolacu a punctat: „Nu știu. De luni o să continuăm aceste discuții și cu domnul Ciucă”

Pe tema schimbărilor în cazul TVA-ului, liderul de la Palatul Victoria a avut următoarele precizări: „Nu putem veni cu șapte tipuri de TVA. Am convenit că 9% rămâne mâncarea, medicamentele, protezele. De ce la cluburi e 5% TVA? E normal acest lucru? Sunt mult prea multe excepții în România, nu l-a spus doar Comisia, ci toate forurile europene. Ce vrem, să intre România într-un colaps. O să explic foarte clar de ce trebuie făcut acest lucru, după ce voi lua decizia”, a declarat Ciolacu.

În căutarea celui care va anunța măsurile de austeritate

Partidele Puterii se confruntă cu o situație inedită: cine să aducă veștile rele privind măsurile de austeritate, în condițiile în care este prefigurată o listă consistentă de taxe și impozite mărite, în timp ce noile creșteri de salarii ar fi mai degrabă modice.

Fără a finaliza pachetul de măsuri, pentru că este nevoie de noi discuții săptămâna viitoare în interiorul Coaliției, liderii au parte de o dilemă de moment: cine să fie omul care își va asuma rolul ingrat de a anunța măsuri nepopulare, care presupun noi creșteri de taxe și impozite. Potrivit surselor „Adevărul” din Coaliție, sunt cel puțin patru variante în prezent. Prima e să iasă liderii Coaliției, Marcel Ciolacu (premier) și Nicolae Ciucă (președintele Senatului). A doua ar presupune ieșirea lui Marcel Boloș (ministru al Finanțelor) și Adrian Câciu (fost ministru de Finanțe). În variantele trei și patru, sunt văzuți ca „vestitori” doar Ciolacu sau doar Boloș.

În urmă cu aproape un deceniu, pe 6 mai 2010, Traian Băsescu, atunci președinte al țării, anunța măsurile de austeritate, care presupuneau tăieri de pensii și salarii. În prezent, Coaliția nici nu se gândește la un asemenea gest de la Klaus Iohannis, cel care și în cazul demiterii Laurei Codruța Kovesi a trimis purtătorul de cuvânt să anunțe semnarea decretului.

Cum ar putea crește, modic, salariile

Pe lângă creșteri de taxe și impozite, ar urma să fie mărite și unele salarii, susțin surse politice. Salariul minim brut ar crește în două trepte: de la 3.000 la 3.300 de lei la 1 septembrie 2023, iar la 1 septembrie 2024 ar urma să ajungă la 3.750 de lei. Conform calculelor făcute de cei de la Blocul Național Sindical, prima creștere ar aduce în mod concret 93 de lei în buzunar, iar prin creșterea din 1 ianuarie 2024, mărirea concretă e de 333 de lei.

Și cei din construcții ar urma să aibă salariul crescut de la 1 septembrie la 4.500 de lei, de la 4.000 de lei.

Ministerul Finanțelor a publicat, integral, pe site-ul propriu, raportul realizat de Banca Mondială care recomandă Guvernului o reformă completă a politicii fiscale, document realizat cu finanțare din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR)

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult