Acasa BusinessEconomic Marea Neagră. Exxon, Shell şi Petrom, exploatare de gaze în sectorul ucrainean

Marea Neagră. Exxon, Shell şi Petrom, exploatare de gaze în sectorul ucrainean

scris de L.M.
11 afisari

Ucraina a încheiat un acord preliminar cu un consorţiu format din Exxon Mobil, Shell, Petrom şi compania de stat Nadra pentru exploatarea perimetrului gazeifer Skifski din nord-vestul Mării Negre, potrivit unui anunţ al preşedinţiei ucrainene.

Marea Neagră. Exxon, Shell şi Petrom, exploatare de gaze în sectorul ucrainean (foto:busines24.ro)

Consorţiul va extrage gaze naturale din zăcământul Skifski, localizat în largul coastelor Ucrainei, în apropiere de ţărmul României, transmite Mediafax. Acordul preliminar a fost semnat de ministrul ucrainean al Energiei Eduard Stavytsky şi reprezentanţi ai Exxon, Shell şi Petrom, în prezenţa preşedintelui Viktor Yanukovych. Ceremonia a avut loc la New York, în timpul Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, potrivit preşedinţiei ucrainene. Contractul final ar urma să fie semnat peste o lună, la Kiev.

Stavytsky a precizat că exploatarea Skifski va da un randament de 8-10 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an. Volumul este echivalent cu peste jumătate din consumul anual al României.

Ucraina încearcă să-şi diversifice sursele de aprovizionare cu gaze naturale, după numeroase dispute cu Rusia, în prezent singura sursă de import. Kievul speră să semneze în luna noiembrie un acord de asociere cu Uniunea Europeană, un prim pas spre liberalizarea comerţului cu vecinii din vest, încercând să se îndepărteze astfel de zona de influenţă a Rusiei.

Guvernul ucrainean a mai semnat în ianuarie, cu Shell, un acord evaluat la 10 miliarde de dolari vizând exploatarea zăcămintelor de gaze de şist. Chevron a câştigat anul trecut o licenţă de explorare de gaze de şist în vestul Ucrainei.

1 comentariu

IngerAlbastru 27-09-2013 - 00:14

Idee geniala dar cu conditia ca si Romania sa aibe parte dreapta si egala din avutie ca se extrag gaze romanesti defapt doar ca ucrainienii au ajuns primii la contract si la dezvaluirea zacamintelor, ca romanii dormeau adanc, visau …

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult