Acasa BusinessEconomic Masina, de opt ori mai importanta decat locuinta…?

Masina, de opt ori mai importanta decat locuinta…?

scris de Ziua Veche
1 afisari

La o suma asigurata de 100.000 de EUR, o polita CASCO costa de 8 ori mai mult decat o polita de asigurare de locuinta. Cu toate acestea, din cauza ca romanii percep mai acut riscul de a le fi avariata masina, asigurarile de locuinta sunt mai putin raspandite decat politele CASCO”, a declarat Vlad PANCIU, Senior Editor al Publicatiilor XPRIMM, in cadrul emisiunii „Ora de risc”, organizata saptamanal de RFI – Radio France Internationale in parteneriat cu portalul 1asig.ro.

Tema emisiunii din 6 aprilie  au constituit-o asigurarile de locuinte, in contextul in care 1 iulie 2010 este data la care poate intra in vigoare asigurarea obligatorie de locuinta.

„Mai sunt inca semne de intrebare cu privire la data implementarii legii asigurarii obligatorii a locuintei. Cu toate acestea, este esential sa intelegem inca de acum ca aceasta asigurare are un caracter profund social, ea nefiind suficienta pentru garantarea unei protectii reale a proprietarilor de locuinte. Pentru acest lucru este neaparata nevoie de o asigurare facultativa”, a declarat in cadrul emisiunii Catalin DRAGUT, Project Manager AOL, GENERALI Asigurari.

In Romania, gradul de acoperire al asigurarilor de locuinte este de 15%, in vreme ce, in Ungaria, procentul ajunge la 60%, iar in Austria la 80%. Este evident ca numarul locuintelor asigurate trebuie sa creasca si la noi, mai ales in contextul in care o simpla asigurare te poate scuti de stresul provocat de o inundatie, spre exemplu, atat de des intalnita in blocurile din Romania”, a completat Catalin DRAGUT.

In cadrul emisiunii s-a punctat si ideea necesitatii de informare inainte de contractarea unei asigurari de locuinta. Este important, spre exemplu, sa stim ca trebuie sa avem trecuta in clauzele politei daunele provocate de avariile retelei de apa. Pagubele produse astfel sunt frecvente, dar se solutioneaza intr-un interval ce variaza intre 14 si 30 de zile. Totodata, e important sa stim ca daunele provocate vecinului pe care l-am inundat vor fi despagubite numai daca am avut grija sa solicitam trecerea unei astfel de clauze in polita noastra.

In ceea ce priveste valoarea la care se asigura o locuinta, aceasta este considerata de multe ori a fi asa-numita valoare de piata. In realitate, valoarea de asigurare a locuintei este cea „de nou”, care poate acoperi costurile reconstructiei locuintei, sau valoarea reala, care inseamna costul construirii de nou, din care se scade valoarea deprecierii imobilului, in functie de vechime, uzura si stare de intretinere.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult