Acasa BusinessEconomic Master Plan de Transporturi: Drumuri expres, în loc de autostrăzi

Master Plan de Transporturi: Drumuri expres, în loc de autostrăzi

scris de A.A.
22 afisari

Ministrul Transporturilor Ioan Rus a prezentat comisiilor de specialitate din Parlament Master Planul din domeniul Transporturilor, un plan controversat ce favorizează drumurile expres și nu autostrăzile.

Drumuri expres, în loc de autostrăzi.

Drumuri expres, în loc de autostrăzi.

Master Planul arată modul în care vor fi cheltuite cele 10 miliarde de euro, bani europeni, până în 2020. România are nevoie de aproape 650 km de autostrăzi, adică de trei ori mai puţin decât anunţase anul trecut, fostul ministru Dan Şova. Până în 2030, cel puţin pe hârtie, ar urma să se facă 2.200 km de drum expres.

Ministerul Transporturilor a decis să taie din proiectele pentru autostrăzi şi să le transforme în drumuri expres. Este cazul şosele Piteşti – Sibiu, despre care şeful Transporturilor nu ştie excat cât va costa şi nici când va fi gata.

Nici şoseaua de mare viteză Bucureşti – Alexandria, care ar fi urmat să treacă prin fieful lui Liviu Dragnea, nu se va mai construi, iar în locul ei va fi un drum expres până la Craiova. Ca autostrăzi, au fost păstrate doar Sibiu-Braşov-Ploieşti, Braşov-Bacău sau Piteşti-Craiova. Iar asta în condiţiile în care pentru multe dintre tronsoanele de autostradă transformate în drum expres sunt în pregătire licitaţii pentru studiile de fezabilitate.

În acest moment, în România nu există niciun drum expres. Acestea sunt mai ieftine faţă de autostrăzi, nu au bandă de urgenţă şi au limita de viteză la 120 de kilometri la oră în zona de câmpie. Ministrul Ioan Rus spune că în timp, aceste drumuri expres ar putea fi transformate în autostrăzi.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult