Acasa BusinessEconomic MFE despre finanțarea locurilor de muncǎ pentru tineri

MFE despre finanțarea locurilor de muncǎ pentru tineri

scris de Laurentiu Banches
2 afisari

Ministerul Fondurilor Europene (MFE) l-a asigurat pe Traian Bǎsescu cǎ schema de finanțare a locurilor de muncă pentru tineri este funcțională.

 

MFE despre finanțarea locurilor de muncǎ pentru tineri (foto:edarges.ro)

MFE despre finanțarea locurilor de muncǎ pentru tineri (foto:edarges.ro)

„Schema de finanțare a locurilor de muncă pentru tineri este funcțională în România de la data de 1 ianuarie 2014. Măsurile (aferente Inițiativei Locuri de Muncă pentru Tineri — n.r.) sunt finanțate momentan din bugetul asigurărilor sociale și din bugetul de stat, sumele cheltuite urmând a fi decontate de Comisia Europeană după ce aprobă Programul Operațional Capital Uman 2014 — 2020. Deci, nu există nicio întârziere în implementarea acestei scheme în România”, susține MFE ȋntr-un comunicat de presǎ remis duminicǎ, 14 septembrie, ca urmare a unor declarații contradictorii ale președintelui Traian Băsescu.

Băsescu le-a transmis sâmbătă, 13 septembrie tinerilor prezenți la Școala de Vară a Partidului Mișcarea Populară (PMP) că, dacă ar fi în locul lor, ar face „proteste zilnice la Guvern”, pe motiv că Executivul nu a reușit până acum să cheltuiască fondurile alocate de Comisia Europeană pentru programul Locuri de muncă pentru tineret. Conform Agerpres, șeful statului a explicat că suma de 106 milioane de euro este destinată tinerilor din regiunile în care șomajul în rândul tinerilor depășește 25%.

MFE susține  a transmis Comisiei Europene versiunea oficială a acestui program în data de 6 august a.c. și alte state membre UE au optat să finanțeze din buget măsurile aferente Inițiativei Locuri de Muncă pentru Tineri, urmând să le deconteze ulterior din Fondul Social European, deoarece nu au încă programele operaționale aprobate de Comisia Europeană. Schema se finanțează prin Programul Operațional Capital Uman 2014 — 2020, program pentru care Ministerul Fondurilor Europene este autoritate de management, iar Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice este responsabil cu implementarea efectivă.

Astfel, pe Axa prioritară 1 a POS DRU 2014 — 2020 este alocată suma de 212 milioane euro pentru tineri. Ȋn comunicatul menționat anterior MFE explicǎ faptul cǎ Romȃnia are alocat „106 milioane de euro din Inițiativa Locuri de Muncă pentru Tineri (Youth Employment Initiative—YEI), pentru trei regiuni în care rata șomajului la nivelul anului 2012 în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 16-24 ani este mai mare de 25%. Cele trei regiuni sunt: Centru, Sud-Est și Sud-Muntenia. Alocarea financiară menționată este aferentă anilor 2014-2015, plățile efective pentru proiecte putându-se realiza până în anul 2018. La această sumă, România a alocat încă aproximativ 106 milioane de euro din fondurile europene care i-au fost alocate din Fondul Social European (FSE)”.

Cȃt despre Axa Prioritară 2, MFE afrimǎ cǎ ȋn aest caz este alocată o sumă de aproximativ 362 milioane de euro:”Având în vedere importanța susținerii tinerilor din perspectiva creșterii ratei de ocupare în rândul acestui grup țintă, România a alocat alte aproximativ 362 milioane de euro pentru finanțarea măsurilor de susținere a tinerilor în celelalte cinci regiuni (București-Ilfov, Nord-Est, Nord-Vest, Vest, Sud-Vest Oltenia). Această sumă dedicată tinerilor poate fi decontată de România din FSE până în 2023. Ne propunem ca prin Axa Prioritară 2 să continuăm finanțarea și pentru tinerii din cele trei regiuni care sunt finanțate din Inițiativa Locuri de Muncă pentru Tineri după anul 2015 în cazul în care la nivelul UE nu se va decide prelungirea acesteia”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult