Acasa BusinessEconomic Miliardarul rus Fridman preia divizia de petrol şi gaze a grupului german RWE

Miliardarul rus Fridman preia divizia de petrol şi gaze a grupului german RWE

scris de S. P.
5 afisari

L1 Energy, vehiculul investiţional al miliardarului rus Mikhail Fridman, va prelua pentru 5,1 miliarde euro compania Dea, cu active în Marea Britanie, Germania şi Marea Nordului..

Mikhail Fridman

Mikhail Fridman (foto: theguardian.com)

Preţul tranzacţiei include asumarea unor datorii ale Dea, potrivit unui comunicat publicat de RWE, cel mai mare producător de energie din Germania, transmite Bloomberg preluat de Mediafax.

Preluarea Dea reprezintă prima tranzacţie a fondului LetterOne (L1), înfiinţat anul trecut de Fridman şi miliardarul German Khan pentru a investi o parte din fondurile de 14 miliarde de dolari câştigate de cei doi prin vânzarea unei participaţii deţinute la grupul petrolier TNK-BP.

RWE a înregistrat anul trecut prima pierdere începând din 1949 şi încearcă să-şi consolideze situaţia financiară prin vânzarea unor active.

LetterOne a alocat pentru următorii cinci ani până la 10 miliarde de dolari pentru investiţii în industria petrolului şi gazelor naturale la nivel global. Fondul a atras în board executivi importanţi din industria petrolieră, printre care fostul director general al grupului BP, John Browne, şi fostul preşedinte executiv al companiei americane Anadarko Petroleum, Jim Hackett.

Înainte de finalizare, tranzacţia trebuie aprobată de consiliul de supraveghere al RWE şi de autorităţile de reglementare din Marea Britanie, Germania şi Norvegia, ţările unde Dea produce petrol şi gaze.

Scăderea preţurilor la energie electrică în Germania a provocat pierderi uriaşe pentru RWE. Principalul rival al companiei, grupul german E.ON, a fost de asemenea nevoit să vândă active evaluate la 20 miliarde euro pentru a-şi consolida situaţia.

RWE încearcă să vândă Dea de mai bine de doi ani. O tranzacţie anterioară care viza vânzarea activelor din Egipt ale diviziei a fost întârziată semnificativ de criza politică declanşată după destituirea fostului preşedinte Hosni Mubarak, au afirmat la acel moment surse apropiate situaţiei, citate de Bloomberg.

Fridman este pe locul al patrulea în topul celor mai bogaţi ruşi, cu o avere estimată de Bloomberg la 14,5 miliarde de dolari. Printre altele, miliardarul controlează participaţii la operatorii de telefonie mobilă VimpelCom (Rusia) şi Turkcell (Turcia).

El se numără printre cofondatorii Alfa Group, unul dintre cele mai mari consorţii private din Rusia, care deţine acum operaţiuni bancare în patru ţări şi are divizii de administrare a activelor, asigurări şi retail alimentar.

După un deceniu de parteneriat cu grupul BP în joint venture-ul TNK-BP, Fridman, Khan şi ceilalţi parteneri ruşi din consorţiu şi-au vândut participaţia către compania de stat Rosneft într-o tranzacţie de 55 miliarde de dolari.

Directorul general al Rosneft, Igor Sechin, fost vicepremier timpul mandartului de prim ministru al lui Vladimir Putin, se numără printre apropiaţii preşedintelui rus vizaţi de sancţiuni diplomatice şi economice din partea Statelor Unite şi Uniunii Europene în contextul crizei din Crimeea, potrivit ziarului german Bild, care citează surse de la Washington şi Bruxelles.


9 comentarii

pathfinder 17-03-2014 - 11:16

„Miliardarul rus Fridman”…

Rus nascul in Lvov?
Si pe care-l cheama Fridman?
Ce-i rusesc la asta?

Ha! Ha! Ha! Ha! Ha!

pathfinder 17-03-2014 - 11:16

nascut…

Ereticul 17-03-2014 - 14:37

Nici cu German Khan nu mi-e rusine …

pathfinder 17-03-2014 - 15:22

Interesant este ca amandoi au facut facultatea la:
Moscow Institute of Steel and Alloys.

Oare ce-i invata pe astia acolo de ajung miliardari?!?
Caca-m-as!!!
Daca stiam, faceam si eu facultatea la Moscova…
Aia de Pescuit Oceanic!!!

ValVerde 17-03-2014 - 15:47

Vezi ca au cursuri de la distanta…fara frecventa, web based…

ValVerde 17-03-2014 - 15:50

Si mai trebuie sa ai prenumele cu terminatia „an”

pathfinder 17-03-2014 - 15:52

Ciocan?!?

ValVerde 17-03-2014 - 15:58

Merge !
Ariel Ciocan !

urbos 17-03-2014 - 14:17

Fridman… ce greata!
I-ar face bine animalului o ciorbita de poloniu.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult