Acasa BusinessEconomic Ministrul Agriculturii despre reducerea TVA-ului la alimente

Ministrul Agriculturii despre reducerea TVA-ului la alimente

scris de Laurentiu Banches
5 afisari

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, este de părere că TVA-ul la toate produse alimentare nu se poate reduce sub 15% până în 31 decembrie 2015.

Ministrul Agriculturii despre reducerea TVA-ului la alimente (foto:radiosun.ro)

Ministrul Agriculturii despre reducerea TVA-ului la alimente (foto:radiosun.ro)

Senatorul PSD Ovidiu Donţu i-a adresat recent o întrebare ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, privind premisele scăderii TVA pentru produsele ecologice, iar în răspunsul primit la mijlocul lunii noiembrie ministrul a arătat că până în 31 decembrie 2015 nu poate fi redusă sub 15% cota standard de TVA la toate produsele alimentare, dar şi că este nevoie de introducerea agriculturii ecologice în clasificarea CAEN. În răspunsul lui Daniel Constantin privind reducerea TVA pentru produsele ecologice se arată că în urma analizelor făcute pentru sectorul pâine, carne şi produse din carne s-a constatat că niciun stat european nu a aplicat această măsură. „Studiile care au fost efectuate până în prezent în vederea unor analize de impact relevă dificultatea aplicării unor măsuri diferenţiate de aplicare a reducerii TVA, cât şi stabilirea unor metode de aplicare (Directiva 2006/112/CE/2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată, cu modificările şi completările ulterioare)”, se menţionează în documentul remis de mediafax.

Ministrul mai arată că punerea în aplicare a unor măsuri de reducere a TVA la produsele agroalimentare ecologice poate să stimuleze dezvoltarea sectorului şi a consumului sustenabil de produse, dar că pentru aceasta este necesară îndeplinirea mai multor condiţii. Daniel Constantin susţine că sunt obligatorii trei condiţii: realizarea unui studiu de impact socio-economic de către un organism independent, stabilirea unei metodologii de calcul şi a instrumentelor de aplicare a reducerii pentru produsele ecologice şi lansarea unei dezbateri publice şi constituirea unor grupuri de lucru pe această temă cu factorii interesaţi.

Ministrul adaugă că, în urma acestei solicitări, Institutul Naţional de Statistică a precizat că la viitoarea ediţie CAEN va extinde notele explicative din domeniul agriculturii, cu referiri la „activităţile din agricultura ecologică”. Daniel Constantin subliniază că doar după modificarea codului CAEN se poate opera prin Codul Fiscal procedura de reducere a TVA. „Pe de altă parte, în conformitate cu cele stabilite prin Directiva 2006/112/CE/2006, cu modificările şi completările ulterioare, la art. 97 se precizează că pentru toate produsele alimentare, în perioada 01.01.2011-31.12.2015, cota standard de TVA nu poate fi redusă sub 15%”, se mai arată în răspunsul semnat de viceprim-ministru Daniel Constantin.

Ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov, a anunţat, marţi, că în proiectul de buget pe 2015 este propusă scăderea TVA de la 24% la 9% la produsele bio, arătând că în buget „mai sunt şi alte surprize extrem de plăcute”. Vâlcov a precizat că proiectul de buget pe 2015 este finalizat, dar urmează negocierile cu FMI şi nu sunt cuprinse niciun fel de creşteri de taxe şi impozite, ci dimpotrivă, vor fi „câteva surprize extrem de plăcute”. El a spus că una dintre acestea este reducerea TVA de la 24% la 9% la produselor bio.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult