Acasa BusinessEconomic Ministrul şi ouăle: Se vor ieftini

Ministrul şi ouăle: Se vor ieftini

scris de B.C.R
8 afisari

Stelian Fuia, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. a declarat, miercuri, că preţul ouălor se va regla după 15 martie, ceea ce se întâmplă în prezent fiind o situaţie temporară,

Stelian Fuia

În ultimele două săptămâni, preţul ouălor a crescut în timp record în supermarketuri, de la 0,5 – 0,6 lei pe bucată, la un leu şi chiar 1,2 lei pe bucată. ‘În acest sezon suntem dependenţi de importuri, iar dacă adăugăm şi faptul că multe drumuri naţionale au fost blocate, putem să ne explicăm situaţia actuală. După 15 martie ne aşteptăm să apară şi oferta din gospodăriile ţărăneşti’, a spus Stelian Fuia.
Lipsa ouălor de pe piaţa internă este cauzată de schimbarea cuştilor pentru găinile ouătoare la nivelul întregii Uniuni Europene.  Conform reprezentanţilor Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), acest lucru a adus o creştere a preţurilor la ouăle din import, dar şi din producţia internă, pentru că aceasta asigură în perioada de iarnă doar aproximativ 75% din consumul lunar. Dacă la începutul anului producătorii interni vindeau ouăle la poarta fermei cu 0,35 – 0,40 lei bucata, fără TVA, acum preţul este cu aproape 40% mai mare, respectiv de 0,50 – 0,55 lei pe bucată, fără TVA.

Din importuri, cele mai multe cantităţi de ouă veneau din Polonia, ţara unde producătorii nu şi-au modernizat fermele de păsări, iar cele care respectă normele UE intră pe piaţă la preţuri de 0,58 – 0,62 lei pe bucată.

2 comentarii

digital 29-02-2012 - 15:07

la următoarea criză de ouă să ne invoci schimbatul…penelor…mulți proști pe lumea asta

milosul 29-02-2012 - 22:05

ba da, prost mai esti!!!!!!!!!!!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult