Acasa BusinessEconomic Misiunea FMI din nou la Bucuresti. Propunerile Guvernului

Misiunea FMI din nou la Bucuresti. Propunerile Guvernului

scris de Ziua Veche
4 afisari

O misiune a Fondului Monetar International, condusa de Jeffrey Franks, se va afla, in perioada 26 iulie – 4 august, la Bucuresti, pentru a incheia cea de-a cincea evaluare a indeplinirii de catre Romania a Acordului Stand-By, semnat in mai 2009. Concomitent, se va afla la Bucuresti si o misiune a Comisiei Europene. Surse din cadrul coalitiei de guvernamant au declarat pentru Evenimentul Zilei ca au in vedere reducerea cotei unice atat pe venituri, cat si pe profit, la 10%. Chiar daca ministrul Sebastian Vladescu spunea zilele trecute ca sistemul de taxe si impozite nu va fi modificat, coalitia de guvernare se pere ca doreste reducerea cotei unice la 10% si cresterea TVA la 25%.

 

 

Misiunea FMI va avea trei obiective principale, si anume analizarea rectificarii bugetului pe 2010, discutarea bugetului pe 2011 si trecerea in revista a politicilor fiscale si monetare, a declarat pe 20 iulie, pentru Agerpres, reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, fost ministru al finantelor publice. 

“Misiunea FMI care va sosi luni la Bucuresti va avea, dupa parerea mea, trei mari obiective de discutie: finalizarea anului 2010, inclusiv rectificarea bugetara care urmeaza sa fie analizata prin prisma noilor masuri ce au fost aplicate de Guvernul Romaniei, discutarea bugetului pe 2011, cu caracteristicile principale, plecand de la nivelul fixat de la precedenta misiune de evaluare, si anume un deficit fiscal de 4,4 la suta din PIB pentru anul care urmeaza. Si, in acest context, vor fi discutate atat efectele la nivelul intregului an 2011 ale masurilor luate, cat si propunerile pe care autoritatile romane le vor face pentru politica fiscala’, a spus reprezentantul Romaniei la FMI. Acesta a mai precizat ca ‘al treilea obiectiv care va fi abordat de misiunea FMI se va referi la politicile fiscale si monetare, respectiv continuarea politicilor monetare prudente, a unei supravegheri viguroase a intregului sistem bancar, cum a fost si pana acum, precum si asigurarea stabilitatii sistemului bancar in intervalul care urmeaza”. 

Actuala misiune, care este una de revizuire a indeplinirii conditionalitatilor actualului acord si va pune bazele pentru constructia principalilor indicatori pentru anul care urmeaza, a mai spus oficialul FMI, care este de parere ca 2011 va fi anul relansarii economice a Romaniei. 

Desi unele voci de la Bucuresti au sugerat ca ar putea fi ceruta de la FMI marirea tintei de deficit fiscal, in special din cauza efectului inundatiilor asupra activitatii economice, fostul ministru de finante a infirmat aceasta posibilitate: ‘Nu s-a luat si nu cred ca se va lua in discutie o marire a tintei de deficit pentru anul in curs (6,8 la suta – n. red), iar in negocierile tripartite purtate anterior de autoritatile romane cu FMI si Comisia Europeana, tintele pentru consolidarea fiscala au fost bine stabilite, respectiv ca 2012 trebuie sa aduca Romania la un deficit fiscal de circa trei la suta din PIB. In acest context, realizarea obiectivelor de consolidare fiscala in 2010 si 2011 sunt foarte importante’. 

Un punct important pe agenda discutiilor de la Bucuresti va fi situatia arieratelor interne, pentru ca la ultima sedinta a Board-ului Executiv al FMI Romania a cerut o derogare de la aceasta conditionalitate, fiind pentru a treia oara consecutiv cand o astfel de derogare a fost aprobata pentru Romania. ‘Fara un set puternic de masuri care sa conduca la o descrestere reala, semnificativa, a arieratelor va fi complicat ca in revizuirea din septembrie sa mai fie aprobata inca o asemenea derogare’, a avertizat reprezentantul Romaniei la FMI, care a adaugat: ‘Cred ca autoritatile au inteles perfect acest lucru si ca vor lua masurile necesare pentru descresterea arieratelor’. 

Programul de asistenta financiara a Romaniei, in valoare totala de peste 20 de miliarde de euro, este sustinut de FMI (13,6 miliarde de euro), Comisia Europeana (5 miliarde de euro), Banca Mondiala (un miliard de euro) si alti finantatori internationali. 

Pana in prezent, Romania a primit aproape 10,7 miliarde de euro de la FMI, 2,5 miliarde de euro de la UE si 300 de milioane de euro de la Banca Mondiala. AGERPRES

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult