Acasa BusinessEconomic Moody’s: Insolvenţa Hidroelectrica influenţează negativ România

Moody’s: Insolvenţa Hidroelectrica influenţează negativ România

scris de Laurentiu Banches
5 afisari

Agenţia de evaluare financiară Moody’s a anunţat că profilul de credit al României este influenţat negativ de intrarea bruscă în insolvenţă a Hidroelectrica.

Moody's

Moody's a anuntat ca insolventa Hidroelectrica influenteza negativ Romania

Analistul financiar de la Moody’s, Atsi Seth a anunţat, conform Agerpres, că cererea bruscă de intrare în insolvenţă “a unei entităţi deţinute de guvern se reflectă negativ asupra profilului de credit” şi realizează un precedent pentru care dă naştere la “incertitudine printre creditori şi alţi parteneri comerciali ai unor entităţi deţinute de stat în România”. Specialiştii Moody’s sunt de părere că întârzierea vânzării unei participaţii în Hidroelectrica ar putea spori scepticismul pieţelor privind viitoarele vânzări de active, stabilite în acordurile României cu creditorii internaţionali şi destinate să îmbunătăţească eficienţa în companiile deţinute de stat “prin participarea sectorului privat”.

SeeNews şi Bloomberg au anunţat că în prezent, Moody’s atribuie României un rating ‘Baa3’, cu perspectivă stabilă, cel mai scăzut din categoria “investment grade” (recomandat pentru investiţii). Miercuri, 20 iunie, Moody’s a revizuit în scădere, cu patru trepte, de la ‘Ba1’ la ‘B2’, ratingurile pe termen lung ale Hidroelectrica şi le-a plasat sub revizuire, pentru o posibilă retrogradare, din cauza recentei decizii a companiei din România de a-şi solicita insolvenţa.

De asemenea,  ratingul corporatist (CFR) şi ratingul PDR – probability of default (probabilitate de intrare în incapacitate de plată) au fost retrogradate de la “Ba1” la “B2”. Iar calificativul BCA (baseline credit assessment) a fost retrgoradat la 17 (echivalentul unui rating “Caa1”) de la 14 (echivalentul unui rating “B1”) pentru a reflecta riscul intrării în incapacitate de plată a datoriilor companiei în urma deciziei de solicitare a insolvenţei. Cererea de intrare în insolvenţă a Hidroelectrica, depusă pe 15 iunie, a fost aprobată, miercuri, 20 iunie, de Tribunalul Bucureşti.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult