Acasa BusinessEconomic Moody’s se opune falimentului personal

Moody’s se opune falimentului personal

scris de Ziua Veche
1 afisari

Legea insolventei persoanelor fizice, care a trecut saptamana trecuta de Senat, ar avea efecte negative semnificative asupra sistemului bancar din Romania, apreciaza Moody’s, citata de Mediafax.


 

„Presupunand, in mod conservator, ca doar creditele neperformante de la finele lunii decembrie 2009 vor fi astfel devalorizate, estimam ca sistemul bancar va avea nevoie de capital suplimentar de 10% . Deoarece creditele de consum constituie 36% din soldul total de imprumuturi al bancilor romanesti, cifra ar fi mult mai ridicata daca persoane care nu se afla intr-o situatie financiara intr-adevar dificila vor incerca sa profite de noua lege”, se arata intr-o analiza Moody’s.

Agentia de rating avertizeaza ca aplicarea legii va determina bancile sa fie cu mult mai prudente in privinta creditarii persoanelor fizice care nu au mai luat imprumuturi, dar si sa majoreze dobanzile. Perspectiva negativa atribuita de Moody’s sistemului bancar din Romania ar putea fi accentuata de aceasta lege, „deoarece ar putea promova hazardul moral printre debitori, care pot alege sa evite plata creditelor profitand de legislatie„. Totodata, nelistarea debitorului care s-a folosit de falimentul personal drept rauplatnic ar putea incuraja indatorarea excesiva si default-ul (incapacitatea de plata), apreciaza Moody’s.

„Bancile romanesti vor avea dificultati in ceea ce priveste absorbtia socului cauzat de aceasta lege, iar implementarea ei ar putea submina situatia financiara a institutiilor de credit. Atat bancile romanesti, cat si autoritatile de reglementare (Banca Nationala) au criticat aceasta lege si si-au exprimat ingrijorarea in privinta efectelor ei”, conchide Moody’s.

Proiectul legislativ prevede ca debitorul de buna credinta care cere deschiderea procedurii de insolventa personala va putea fi descarcat total sau partial de datoriile anterioare sau ulterioare deschiderii procedurii, daca bunurile sale sunt insuficiente pentru plata intregii mase credale si daca instanta i-a acordat beneficiul scuzabilitatii.

Legea mai stabileste ca debitorul care, fie prin plan, fie prin plata anticipata, a acoperit un minimum de 75% din valoarea totala a creantelor acceptate in lista creditorilor, va beneficia de inchiderea anticipata a procedurii si de stergerea din toate registrele de publicitate si evidentele publice a consecintelor juridice ale insolventei. Astfel, principalul creditelor bancare ale debitorului falimentar ar putea fi redus cu pana la 25%, subliniaza Moody’s.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult