Acasa BusinessEconomic Mugur Isărescu exasperat de populismul din discursul public

Mugur Isărescu exasperat de populismul din discursul public

scris de Ziua Veche
1 afisari

.Populismul domină în prezent discursul public din România despre ieşirea din criză şi este exact drumul spre iad, pavat cu intenţii bune, a avertizat, joi, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, adăugând că multe dintre soluţiile politicienilor chiar ne bagă în criză. Guvernatorul a subliniat că ieşirea din criză este o chestiune de costuri financiare şi de costuri sociale şi că în prezent, în spaţiul public, discuţia privind problema deficitului bugetar este tratată cu o nonşalanţă înspăimântătoare.

Vorbind despre politicile fiscale şi privind forţa de muncă, guvernatorul BNR a arătat că “ambele au stârnit, mai ales în acest an, prea multe pasiuni politice, sociale, sindicale şi un studiu prea puţin aprofundat”.

“În prezent suntem încă în recesiune. Dar a confunda recesiunea cu criza crează o sumedenie de probleme. Multe dintre numitele soluţii de ieşire din criză chiar ne bagă în criză. Vrem să transmitem opiniei publice această idee majoră – dacă vrem să ieşim din criză făcând tot ce s-a făcut în anii anteriori şi ceea ce ne-a adus în această dificultate înseamnă că nu am învăţat nimic. Soluţiile propuse par bune pe termen scurt. Capcana populismului ne pândeşte, este aproape dominantă în discursul public de astăzi şi este exact drumul spre iad, prevăzut cu intenţii bune. Riscul de a confunda dorinţa cu putinţa a făcut deja foarte mult rău României. Riscul ne pândeşte pentru că alegerile se apropie şi tentaţia de a promite mai mult decât poate acorda economia este mare”, a declarat joi Mugur Isărescu, la un seminar, citat de Agerpres.
“Apar confuzii grave în ceea ce priveşte politica privind forţa de muncă şi transformarea dorinţei în realitate. Noi nu vrem să facem confuzie între ceea ce se doreşte şi ceea ce se poate. În final acesta este rolul factorului politic, să echilibreze între ceea ce se poate şi ceea ce se doreşte, să echilibreze în ani, în timp, pe generaţii povara fiscală şi problema pieţei forţei de muncă. Trebuie să recunoaştem că momentul actual este unul foarte dificil. Excesele din anii anteriori privind expansiunea economiei şi consumului, capitalurile volatile încurajate să intre în ţară, toate aceste excese au fost cel puţin un duş rece”, a mai spus şeful Băncii Centrale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult