Acasa BusinessEconomic Nabucco obtine finantare de 4 miliarde de euro

Nabucco obtine finantare de 4 miliarde de euro

scris de Ziua Veche
1 afisari

.Trei institutii financiare internationale au semnat un acord pentru o finantare potentiala a gazoductului. Din totalul de 4000 de km cat va avea intreaga conducta, 469 vor tranzita teritoriul Romaniei.


La Bruxelles s-a semnat o scrisoare de mandat intre Compania care coordoneaza proiectul Nabucco si trei institutii financiare: Banca Europeana pentru Investitii, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si Divizia de Investitii a Bancii Mondiale. Este vorba de un potential pachet de finantare in valoare totala de 4 miliarde de euro, transmite Radio Romania Actualitati. Semnarea scrisorii de mandat este inceputul procesului de analiza a intregului proiect, a explicat pentru Radio Romania directorul general adjunct al Transgaz, membru al comitetului director Nabucco, Liviu Pintican.

Este un prim pas concret in actiunea de abordare si de discutii cu organisemele finaciare internationale privind posibilitatea finantarii acestei mari investitii. Pasii urmatori in aceasta directie presupun, in primul rand o analiza foarte profunda pe care aceste institutii urmeaza sa o faca din punct de vedere comercial, social si al protectiei mediului, dar nu in ultimul rand si din punctul de vedere al riscurilor, mai mari sau mai mici pe care acest proiect le ridica” a declarat Liviu Pintican. „Aceasta analiza va sta la baza deciziilor pe care institutiile financiare le vor lua in vederea acordarii unor credite pentru finantare. Este vorba de aproximativ 4 miliarde de euro,” a mai spus Liviu Pintican, director general adjunct al Transgaz, una dintre cele 6 companii actionare ale proiectului Nabucco.

Pana la sfarsitul anului va fi scoasa la licitatie capacitatea de transport a conductei, asa numitul sezon deschis, care va identifica viitorii clienti ai proiectului. „Sezonul deschis va incepe atunci cand va fi semnat si primul contract cu o sursa de gaz. Iar acest lucru se poate intampla pana la sfarsitul anului sau in prima parte a lui 2011. Dar cine va fi primul, aceasta este intrebarea. O data primul contract semnat vor urma si altele. Nabucco nu este insa decat un transportator, obligatia asigurarii surselor de gaz revenind direct clientilor.” a declarat Directorul general Nabucco, Reinhard Mitschek.

Din totalul de 4000 de km cat va avea intreaga conducta, 469 vor tranzita teritoriul Romaniei. inceperea lucrarilor ar putea fi intarziata de procesul greoi al identificarii proprietarilor pentru obtinerea drepturilor de acces in teren, spune seful biroului de relatii internationale Transgaz, Sorin Keszeg. „Dintr-o analiza preliminara se anticipeaza ca pe teritoriul Romaniei vor exista aproximativ 100.000 de proprietari de terenuri in zona care va fi tranzitata de conducta Nabucco. Acestia trebuie in primul rand identificati. Nu exista peste tot documentele care sa ateste dreptul lor de proprietate”, a spus Sorin Keszag. „Trebuie apoi obtinut acceptul lor pentru intrarea in teren, va urma faza de despagubiri pentru terenuri, si asa mai departe. Din punctul meu de vedere aceasta va fi una dintre marile provocari cu care ne vom confrunta in Romania si vrem sa gasim o solutie care sa duca la o rezolvare cat mai rapida si mai eleganta a situatiei”, a adaugat Sorin Keszeg, seful biroului de relatii internationale Transgaz.

Constructia conductei Nabucoo ar trebui sa inceapa in 2012, primul flux de gaz fiind estimat pentru 2015. Din capacitatea totala a conductei de 30 miliarde de metri cubi, Romaniei i-ar putea reveni 3 miliarde de metri cubi; aceasta repartizare nefiind insa definitiva.

 

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult