Acasa BusinessEconomic Nabucco ramane fara gaz din Azerbaidjan pana in 2017

Nabucco ramane fara gaz din Azerbaidjan pana in 2017

scris de Ziua Veche
3 afisari

.Azerbaidjanul a amanat lansarea celei de-a doua faze a proiectului Sah-Deniz, in sectorul sau de la Marea Caspica, pana in 2017. Decizia a fost luata din cauza imposibilitatii de a exporta gaz in Europa, informeaza agentia Reuters, citata de Lenta.ru. Azerbaidjanul luase mai devreme decizia de a amana inceperea lucrarilor din 2013-2014, pentru 2016, ceea ce pune sub semnul intrebarii constructia gazoductului european Nabucco.

Momentan Azerbaidjan si Turcia duc negocieri privind aprovizionarea cu gaz, tarifele pentru gaz, pentru livrare, precum si cantitatea aprovizionarilor in Turcia si Europa. Faptul ca Turcia si Azerbaidjan nu au ajuns la un acord blocheaza inceperea proiectului Nabucco, conceput pentru a reduce dependenta energetica a Europei de Rusia, relateaza Lenta.ru.

Uniunea Europeana nu a luat inca decizia finala privind investitiile in proiectul Nabucco, a doua faza a proiectului de la Sah-Deniz fiind resursa de baza pentru Nabucco. Azerbaidjanul vrea ca Turcia sa plateasca pretul de piata pentru gaz, care momentan ajunge la 120 de dolari pentru mia de metri cubi. Mai mult, negocierile pentru gaz au accentuat diferendele dintre cele doua tari, din cauza apropierii Armeniei de Turcia. Azerbaidjanul a avertizat ca ar putea redirectiona livrarile de gaz spre alte tari, dovada in acest sens fiind acordurile recente cu Iran si Rusia.

Rezervele campului gazifer de la Sah-Deniz sunt estimate la 1,2 trilioane de metri cubi. Potrivit estimarilor Companiei petroliere de stat a Republicii Azerbaidjan, lansarea fazei a doua a proiectului Sah-Deniz este estimata la 20 de miliarde de dolari.

Initial s-a propus ca lucrarile de constructie a gazoductului Nabucco sa inceapa la sfarsitul anului 2011, iar primele livrari de gaz prin conducta sa se faca in 2014. Insa la sfarsitul lui martie a.c., comisarul european pe probleme de energie, Gunther Oettinger, a declarat ca Nabucco va fi dat in exploatare, in cel mai bun caz, in 2018.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult