Acasa BusinessEconomic Ne paşte Apocalipsa economică. Omul care a prevestit criza mai anunţă una

Ne paşte Apocalipsa economică. Omul care a prevestit criza mai anunţă una

scris de Mihaela Popescu TAULET
1 afisari

Omul care a prevestit criza economică mai anunţă una, din 2013. Economia mondială ar putea fi ameninţată din 2013 de „o furtună perfectă”, care s-ar putea forma prin combinarea problemelor fiscale din SUA, încetinirea ritmului de dezvoltare din China, restructurarea datoriilor suverane în Europa şi stagnarea din Japonia, a avertizat Nouriel Roubini.

Nouriel Roubini

În opinia sa, există una din trei şanse ca aceşti factori să se combine şi să afecteze creşterea economică, din 2013, a afirmat Roubini într-un interviu acordat la Singapore, transmite Bloomberg.

Alte posibile urmări pot fi o creştere economică „anemică dar în regulă”, sau un scenariu optimist, în care expansiunea să se îmbunătăţească.

Există deja elemente de fragilitate. Toată lumea avertizează că datoriile publice şi private sunt prea mari. Problemele s-ar putea acutiza cel târziu în 2013„, a spus Roubini, profesor la Universitatea din New York şi cunoscut drept „Dr. Doom” pentru predicţiile sale care s-au adeverit.

Economia mondială este pusă în pericol de şomajul mare din SUA, creşterea preţurilor petrolului şi alimentelor, majorarea dobânzilor în Asia şi problemele comerciale apărute după cutremurul din Japonia.

De la începutul lunii mai, valoarea acţiunilor la nivel mondial a scăzut cu peste 3.300 miliarde de dolari, iar Roubini crede că pieţele financiare ar putea, de la jumătatea anului viitor, să se îngrijoreze în privinţa unei convergenţe a riscurilor, în 2013.

Roubini a prezis în 2006 o prăbuşire „catastrofală” a pieţelor financiare, pe care băncile centrale au fost incapabile să o prevină.

Falimentul băncii americane Lehman Brothers, în 2008, a dus la declanşarea celei mai grave crize financiare, după cea din anii ’30.

13 comentarii

urbos 13-06-2011 - 19:44

Important e sa moara Chioru.

YAAKOV 13-06-2011 - 20:41

Mai au o sansa de supravietuire cei care locuiesc la tara si au ceva pamant si utilaje cu care sa-l lucreze. Noi, cei care traim la oras si putem ramane fara loc de munca oricand, suntem in mare pericol.

tanase marian 14-06-2011 - 11:28

excelentele voastre accentuez,sa ancercam sa recunoastem ca anul 2013 nu are nici o semnificatie reala ,,.asadar vine fatidicul 2012 care este si reprezinta un fenomen rar antalnit la nivel cosmic odata la 26, 000 de ani ,,. vor fi teancuri de bani si metal pretios fara de vreo valoare reala,,.nihil sine deo,,…………….

Cercul 14-06-2011 - 17:17

Daca se proceda cum spuneam eu:
1. Intreruperea relatiilor cu tarile din exterior
2. Invatamant gratuit, pentru toti la optiunea elevului
3. Sistemul politic inlocuit cu o meritocratie condusa de un calculator
4. Constructia unei cetati a stiintelor si umanisticelor
5. Explorarea si colonizarea spatiului cosmic
6. Desfiintarea scolilor profesionale
Romania nu mai importa criza din exterior

CZC 14-06-2011 - 17:30

Nu va suparati, sincer va intreb daca puteti argumenta punctele 3 si 6. Despre punctul 6, dupa cate cunosc, cel putin prin anii ’60, scolile profesionale, pe langa invatarea unei meserii, aveau si rolul de a ridica nivelul de cultura generala al elevilor. Referitor la punctul 3, nu stiu daca se poate face o paralela cu ce a incercat Frederich ce Mare, sa faca un stat condus de fillozofi. Multumesc si multa sanatate.

Caramache 14-06-2011 - 17:34

Cercoaico, nu te mai scarpina intre craci cand stai la calculator, ca uite ce nazdravanii scrisasi.

Cercul 14-06-2011 - 18:40

„Caramachita” exista o vorba mare: Daca taceai filosof ramaneai.
@CZC:
3. Consider ca nu oricine are un vot valabil in deciderea viitorilor guvernanti. De aceea sunt impotriva puterii politice castigate pe baza capitalului electoral. Exista, cetateni care nu se pot numi oameni, retardati, infractori, fara minim 12 clase care nu pot judeca ce este o decizie corecta de guvernare.
Apoi o tara este un sistem fizic, organizarea si autoreglarea lui poate fi descrisa matematic. De aceea posturile de conducere trebuie ocupate prin concurs, si de persoanele cu pregatirea specifica, nu absolventi de stiinte politice, ori politicieni de meserie.
6. Evident ca in scolile profesionale se predau si discipline de cultura generala. Eu sustin desfiintarea lor pentru motivul rational al eficientei si productivitatii. Un absolvent de scoala generalista va avea un randament mult mai ridicat in rezolvarea de probleme, chiar tehnice deoarece el este un generator de idei si rezolvitor de probleme, pe cand absolventul de profesionala este un consumator de idei.
Dupa cum cineva nu poate construi o matematica noua daca nu cunoste solid logica(ce este limbajul matematicii), tot asa cineva nu poate construi o noua tehnica, fara o baza solida matematica(matematica este limbajul tehnicii).

CZC 14-06-2011 - 19:07

Cu punctul 6 lamurit si total de acord. Totusi, ca inginer am lucrat cu multi muncitori care aveau si idei destul de bune in imbunatatirea procesului de productie sau a produselor. E drept dupa mai multi ani de activitate, lucru ce s-ar putea realiza si fara scoala profesionala. Nu stiu pana la ce nivel sa fie invatamantul obligatoriu. Poate ar trebui sa existe si mai multe posibilitati pentru copii supradotati care sa fie depistati de la varste frageda, inclusiv cei din familii cu posibilitati materiale reduse. Se pare ca pe la Iasi exista asa ceva. Referitor la punctul 3. De acord, dar va fi greu de pus in aplicare. Nu vad cum s-ar putea ocupa, prin concurs, posturile de parlamentar. Poate ar trebui sa fie examinati candidatii inainte de a fi inscrisi pe liste. Dar stiti cat de ofensati au fost cand s-a pus problema examinarii din punct de vedere al starii de sanatate mentala? Sau vedeti dumneavoastra o alta solutie? Multumesc pentru lamuriri.

Cercul 14-06-2011 - 19:21

Meritocratia aceasta va aplicata natural ca si rasaritul soarelui, odata ce in Romania vor fi puse la dispozitia publicului cuceririle stiintei. Nu va fi rezultatul unui referenduum sa a unei legi.
Nu exista copii supradotati si copii retardati. Cand spun asta inteleg ca nu sunt definitiv „defectati”. Multi copii cu deficiente mentale sunt rezultatul alimentatiei gresite si a relatiilor consanguine. Pot fi tratati.
Prin formarea de catre profesor a unui aparat deductiv, orice copii poate fi transformat intr-unul supradotat.

Cercul 14-06-2011 - 18:50

Bineinteles ca poate exista si un guvern de filosofi, dar in conditiile actuale ei ar trebui sa fie niste filosofi putin aplicativi(cu preocupari stiintifice cam cum erau prin secolele trecute si in Grecia antica). Un grup de filosofi puri(teoreticieni) se pot ocupa efectiv de guvernare intr-o societate foarte avansata tehnologic.

Cercul 14-06-2011 - 19:04

De-a lungul istoriei diverse grupuri si-au asumat conducerea in functie de cat de avansata a fost societatea:
1. In comuna primitiva, cei mai apreciati si conducatori erau culegatorii si vanatorii fruntasi cu alte cuvinte muncitorii.
2. Apoi odata cu cresterea populatiei militarii si-au asumat conducerea.
3. Cu instalarea comunismului, inginerii au luat conducerea.
4. In capitalism, o clasa de umanisti sunt clasa conducatoare(majoritatea presedintilor SUA au avut profesiuni liberale).

Denali 15-06-2011 - 22:22

To : Cercul…

Dle Cercul dta ai niste idei…hmmm…cum sa le numesc ??…CIUDATE …despre societate…

Intreruperea relatiilor cu exteriorul…Hi,hi,hi…Inclusiv cu FMI ???….si cine va mai plati pensiile ajutoarele de somaj si bonusrile de masa ??…

Imi vin in minte doua regimuri care s-au apropiat de aceasta idee a dtale : albania lui enver hodjea si kampukia democrata lui pol pot…stim ce s-a intamplat in ci cu acele regimuri: zac in cosul de gunoi al istoriei…

In actuala atmosfera globala a interconectivitatii si cometului international , trebyuie sa marturisesc : dta BATI CAMPII…incerci sa opui pasta de dinti inapoi in tub…

Dar …capsunarii ???…sa fie si ei abandonati exteriorului ???…sau fortati sa se repatrieze in paradisul dtale ermetic…

Dar toate companiile multi internatioanle care au investit in romania dtale ermetica ??…

Cat despre inavatamantul asta gratuit…hmmmm…eu as fi de acord , dar numai daca in facem CU ADEVARAT : GRATUIT…

Adica : producatorii de canepa sa produca canepa si bumbacul gratuit , tesatorii sa produca materialele textile gratuit, croitorii sa produca uniforme scolare gratuite..
Fabricile de ciment ,caramizi, mortar , cabluri electrice, geamuri tamplarii , vopsitorii ,zugravii , camionistii (si producatorii de camioane) toti sa produca acest materiale si servicii gratuite cand construiesc scolile si universitatile…

Fabricile de hartie si cartoane ,tipografiile si fabricile de cerneala , stilouri si pixuri , toate sa fabrice carti si caiete : gratuit…adica lucratorii tuturor acestor sectoare sa lucreze pe GRATIS…

Invatatorii si educatorii sa nu primeasca nici un fel de remuneratie ,si sa lucreze si ei pegratis …

Daca se ofera mese elevilor si studentilor , fermierii si producatorii de alimente sa produca si sa ofere toate alimentele : gartuit…

Centralele electrice si minele de carbune sa produca enegie electrica si termica ptr. scoli : gratuit…

s.a.m.d…

In concluzie dle Cercul : NU EXUSTA ABSOLUT NIMIC pe de-a MOACA in aceasta LUME…CINEVA ,trebuie sa plateasca ptr….gratuitatile…diletantilor , ciudatilor si utopienilor…

#3…sitemul poliotic sa fie condus de o meritocratie conduca de un calculator …hi,hi,ha…dta nu ai specificat daca si calculatorul va fi : gratuit…

Si ce se intampla daca calculatorul are un …glitch…o intrerupere ??…sau daca „exteriorul” ataca introduce un virus sau compromite si altereaza calculatorul dtale magic ???…CINE decide cine este un…meritocrat si CINE decine ca este un sub meritocrat ???…uff…imi vine migrena….ma intreb cat de mult ai …clocit …dta aceste ineptii si ciudatenii….

Constructia unei cetati a stiintelor si umanistilor…hi,hi,hi…ufff…Istoria asta bat-o vina s-o bata ..o ignoram , o uitam si REPETAM catastroferle trecutului…dta nu ai specificat CINE va construi aceasta CETATE a Stiintei si UMANITATII…

cai este clar ca …meritocratii…ca umanistii…ca macademicienii…ca teoreticienii…nu pot construi …cetati , palate, vile, case , cociabe sau haznale…

Acestea sunt construite de …ne mritocrati precum : sudori ,betonisti, caramidari , fierari, tamplari zidari, elctricieni, zugravi, vopsitori, etc.e,tc…

Explorarea si colonizarea spatiului cosmic …hi,hi,hi…DE catre CINE ???..de catre roamnia ermetica si izolata ??..sau de catre meritocrati ??…CINE va PLATI aceasta explorare??.sau va fi si ea…Gratuita…???

Desfiintarea scolilor profesionale….hmmm…dta nu ai specificat daca aceasta desfiintare va avea loc INAINTE ??…sau : DUPA ??…construirea Cetatii Stiintei si Umanismului ….hi,hi,hi…de tipul Academiei de Stiinte Lomonosov ,sau Academiei de stiinte politice Stefan Gheorghiu ???…

ufff…Sunt prosti peste tot prin Lume…dar eu nu cred ca exista nicaieri ,atatia prosti pe Km patrat precum in romania…

Thomas Mooore ,daca nu ma insel,a visat : Utopia…

dta dle Cercul ai clocit : Prostopia…

P.S…america a ajuns ce a ajuns in numai doua secole ,de la o salbaticie, populata de indieni aflati in epoca de piatra , la explorarea Lunii si a spatiului tocmai pe baza : MERITOCRATIEI….adica cei mai inteligenti, perseverenti, indrazneti si cutezatori au modelat si condus noua natiune americana spre varfurile stiintei , tehnologiei si progresului….

Umanismul fara Dumnezeu este un cuvant sterp , gol , vid..NIMIC….vezi Revolutia Franceza , vezi marxism leninismul ,vezi social democratie de astazi din europa…

uff…..succes…

Cercul 16-06-2011 - 20:45

Gandesti ca un contabil. Asta iti este si meseria. Uiti, robotizarea. Uiti disparitia deosebirii intre munca fizica si intelectuala(da ca in comunism). Uiti ca banii reprezinta cantitatea de energie/produse realizata de un locuitor.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult