Acasa BusinessEconomic Noi descoperiri. Surprize în Marea Neagră

Noi descoperiri. Surprize în Marea Neagră

scris de M.A.
3 afisari

Departamentul pentru Energie se va axa pe exploatarea resurselor din Marea Neagră, unde s-au descoperit rezerve serioase de gaze, a declarat marţi ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, în cadrul unei conferinţe de profil.

Noi descoperiri. Surprize în Marea Neagră

Noi descoperiri. Surprize în Marea Neagră (foto:busines24.ro)

‘Din punct de vedere strategic, Departamentul pentru Energie se va axa pe Marea Neagră. Acolo s-au descoperit rezerve serioase de gaze naturale şi avem datoria să ne ocupăm serios de asta. Avem informaţii că şi alte perimetre au gaze naturale (în afară de perimetrul Neptun, unde Petrom a anunţat posibile descoperiri – n.r.). Este bine să sprijinim explorarea şi exploatarea’, a spus ministrul, citat de Agerpres.

Anul trecut, Petrom şi ExxonMobil, care explorează în parteneriat perimetrul Neptun de mare adâncime din Marea Neagră, au anunţat descoperirea unor posibile zăcăminte de gaze naturale care ar putea ajunge la 84 de miliarde de metri cubi, adică echivalentul consumului intern al ţării timp de şase ani.

Şi alte companii, precum Lukoil, Petroceltic International, Petromar Resources, Sterling Resources sau Romgaz, participă la lucrări de explorare a perimetrelor din Marea Neagră românească. Întrebat care sunt celelalte perimetre unde s-au descoperit rezerve de gaze, ministrul a precizat că va detalia ulterior acest lucru.

4 comentarii

XYZ 01-10-2013 - 16:20

Ma poate ajuta cinea sa inteleg si eu la ce refera astia prin termenul de rezerve posibile?

ValVerde 01-10-2013 - 16:26

Studiile geologice, seismologia si eventual citeva puturi exploratorii dau o imagine aproximativa a rezervelor existente.

Exista modele sofisticate care fac predictii in functie de datele concrete obtinute din testari si perforari exploratorii, dar dimensiunile adevarate ale zacamintului nu sint cunoscute cu exactitate, sint estimate.
De aici „rezerve posibile”

Antibasistul 01-10-2013 - 16:32

Da firmele jiidanesti americane se inghesuie sa dea statului roman 2-3 % redevențe, praf in ochii poporului roman, pentru exploatarea acelor gaze din M. Neagra!

ValVerde 01-10-2013 - 16:56

Mai labutza, redeventa e doar parte din taxele percepute.
Americanii scot cam 15% profit in total.
Au 100% din risc contra 15% profit daca afacerea iese.

Daca credeti ca puteti obtine mai mult, de ce nu faceti licitatii transparente si vedeti cine va scoate gazul pentru mai putin de atit.

Luati-l pe neacsum de consultant ca le are cu stiinta.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult