Acasa BusinessEconomic Nou sistem de impozitare a clădirilor. Când intră în vigoare

Nou sistem de impozitare a clădirilor. Când intră în vigoare

scris de C.P.
1 afisari

Guvernul pregătește un nou sistem de impozitare a clădirilor, cotațiile taxelor urmând să fie stabilite în funcție de destinația acestora. Noua grilă ar putea intra în vigoare de la 1 ianuarie 2016.

Nou sistem de impozitare a clădirilor.

Nou sistem de impozitare a clădirilor.

Potrivit lui Gheorghe Marinescu, şef serviciu în cadrul Ministerului Finanţelor, „în momentul de faţă nu avem o dată la care va intra în vigoare noul Cod Fiscal, 1 ianuarie 2015 sau 2016. Din punct de vedere tehnic, timpul este foarte scurt până la 1 ianuarie 2015 pentru a depune declaraţiile şi pentru modificarea softurilor administraţiilor locale. Avem semnale din partea autorităţilor locale ca termenul să fie 1 ianuarie 2016, termenul cel mai rezonabil, aşa cred şi eu că este cel mai bine, dar urmează ca politicul să decidă”.

Noul sistem va schimba radical modul de calcul al impozitului pe clădirile firmelor, stabilit în prezent în funcţie de valoarea contabilă, şi va impune un mod de calcul bazat strict pe valoarea clădirii rezultată dintr-un raport de evaluare.

Totodată, impozitarea va fi aplicată în funcţie de utilizarea clădirii, rezidenţială sau nerezidenţială, şi nu de tipul proprietarului ca în prezent, persoană fizică sau juridică.

Cota exactă a impozitului este stabilită de consiliul local, însă, Guvernul promite că impozitul în cazul locuinţelor folosite ca atare nu va creşte.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult