Acasa BusinessEconomic Noul fond anticriza = Un minifond monetar european

Noul fond anticriza = Un minifond monetar european

scris de Ziua Veche
11 afisari

.Cine ar fi pariat macar un leu pe ideea crearii unui fond de sustinere, intre membri eurozonei, acum un an?! Ba mai mult, contrar tratatului care sta la baza crearii zonei “euro” si in plus, la baza filosofiei “uniunii monetariste” in cadrul Europei, juristi , oameni politici declarau intr-o singura voce, la unison, ca mai este putin de parcurs pana la marea unificare.


Atunci aveau perfecta dreptate. Euro este construit, daca vreti, pe dogma “non-salvarii”. Prin insasi forta cu care fusese investit de catre creatorii sai, euro devine dogmatic, prin  articolul 125 al Tratatului European, scris cu litere de aur. Insa nefericirea, unanima dealtfel, face ca imposibilul a devenit posibil si catastrofic pentru toata lumea. Ceea ce parea evident si viabil ieri, azi ne propulseaza cat mai aproape de pragul ruinei.

Mecanismul de sustinere, pus weekend-ul trecut in discutie la Bruxelles, seamana de fapt, cu ceva imprumutat din geanta cu scule a unui instalator. Comisia europeana, precum un Gica venit sa ne “repare” ce nu merge la bloc, trece la fapte: ea incearca, mai intai, sa fortifice “facilitati” destinate a trezi tarile non-membre ale zonei euro, profund cunoscatoare ale dificultatilor economice si sa echilibreze balante de plati. Nimic mai simplu: se instrumenteaza comisia sa rodeze si sa incerce mecanismul inainte de utilizare, in beneficiul Ungariei si Romaniei. Adica, se emit obligatii pentru a le imprumuta  beneficiarilor. Acestea, in general, merg impreuna si cu exercitiul FMI. Plafonat, in prezent, la 50 miliarde euro, acest “instrument” economic va fi crescut la un 60 miliarde euro, in beneficiul, de data aceasta, a intregii zone euro. Beneficiarului nu-i ramine decat sa fie multumit.

 

Al 16-lea “element”

Un alt element al mecanismului, dealtfel si cel mai contestat, rezida intr-un sistem de garantie de imprumuturi. Membrii zonei euro, vor acorda garantiile lor, datoriilor tarilor aflate in dificultate, prin mijlocirea Comisiei europene. Si nu vor mai fi cei “27” magnifici, care se vor agita la Bruxelles, ci doar cei “16”. Englezii nu au apreciat acest sistem, considerat ca un “fond de salvare”, deoarece el dubleaza in fapt misiunea cu care este investit FMI.

Aceasta masura va fi pusa in aplicare prin baza unui articol (122), care vizeaza “o asistenta financiara” in caz de “evenimente exceptionale”. “Crearea fondului de sustinere, in mare parte, este inceputul unui minifond monetar european”, a declarat duminica François Baroin, ministru al Bugetului, pentru Franta 5.

Concluzie: “la evenimente exceptionale”, “crize exceptionale”, rezulta nenumarate fonduri de supraveghere!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult