Acasa BusinessEconomic O treime dintre romani aleg sa dea Bisericii 2% din impozitul pe venit

O treime dintre romani aleg sa dea Bisericii 2% din impozitul pe venit

scris de Ziua Veche
0 afisari

 

Aproape o treime dintre romanii care au ales sa redirectioneze 2% din impozitul pe venit de anul trecut catre o organizatie non-profit au optat pentru Biserica si fundatiile bisericesti, in timp ce circa 10% au decis ca fondurile sa ajunga la SMURD sau Salvati Copiii, potrivit unui studiu al GfK, informeaza Mediafax.

 

 „Doar 60% dintre persoanele care castiga venituri din diverse surse stiu despre posibilitatea redirectionarii a 2% din impozitul pe venit catre o organizatie non-profit. Acestea sunt mai degraba persoane din mediul urban cu educatie superioara si venituri mai mari”, se arata intr-un comunicat al companiei de cercetare de piata.

Desi cunosc generic posibilitatea redirectionarii celor 2% din impozitul pe venit, doar ceva mai mult de jumatate dintre aceste persoane au si actionat in aceasta directie in 2009 (56%).

 

In topul beneficiarilor se afla Biserica sau fundatiile bisericesti – 29% din cei care au redirectionat. La o distanta apreciabila se situeaza SMURD (10%), Salvati copiii (9%), Copii in dificultate (6%) si Crucea Rosie (aproximativ 6%).

 

De asemenea, aproximativ 8% dintre persoane au redirectionat 2% din impozitul pe venit catre diverse scoli sau fundatii care sprijina educatia sau cultura.

 

De departe, criteriul care a stat la baza alegerii unei organizatii catre care sa orienteze 2% din impozitul pe venit in 2009 este recomandarea, fie din partea familiei, prietenilor sau cunostintelor, fie din partea companiei la care lucreaza, in conditiile in care aproape doua treimi dintre cei chestionati au optat pentru una dintre cele doua variante.

 

Intentia de redirectionare a 2% din impozitul pe venit in 2010 este la nivel declarativ sensibil mai mare fata de anul trecut, peste trei sferturi dintre persoanele care cunosc aceasta posibilitate spunand ca vor si actiona in consecinta. Ca posibili beneficiari, ierarhia este asemanatoare cu 2009, pe primul loc aflandu-se Biserica sau fundatiile bisericesti (23% dintre cei care intentioneaza sa redirectioneze), urmata de organizatiile Salvati Copiii (14%), SMURD (13%), Copii in dificultate (10%) si Crucea Rosie (aproape 9%).

 

Studiul GfK Omnibus a fost realizat in luna martie 2010, pe un esantion de 426 de persoane din mediul urban si rural care castiga venituri din salarii sau alte surse. Rezultatele sunt reprezentative pentru populatia Romaniei in varsta de 18 ani si peste.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult