Acasa BusinessEconomic Oamenii de afaceri protesteaza fata de cresterea nejustificata a pretului carburantilor

Oamenii de afaceri protesteaza fata de cresterea nejustificata a pretului carburantilor

scris de Ziua Veche
2 afisari

.„Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) isi exprima dezacordul fata de cresterea pretului combustibililor, in conditiile in care pretul petrolului, eterna justificare a companiilor petroliere, inclusiv a celei care extrage petrol in Romania la pretul fixat de 20 dolari/baril, a ramas stabil in ultimele 12 luni, in jurul valorii de 78-80 dolari/baril”, se arata intr-un comunicat al AOAR.


In acest sens, Asociatia cere examinarea evolutiei pretului combustibililor pe piata locala si internationala si considera ca intr-o perioada economica dificila nu se justifica obtinerea de profituri doar prin mariri de preturi ca urmare a unei pozitii dominante. „Cerem Guvernului sa examineze procedura privind impozitarea suplimentara- taxa «Robin Hood» ce trebuie aplicata in cazul obtinerii de profituri justificate de companiile energetice prin simpla crestere a preturilor”, se precizeaza in comunicat. Oamenii de afaceri arata ca majorarea preturilor la combustibili are efecte inflationiste importante.

„Combinat cu mentinerea unui curs de schimb nejustificat economic, Romania risca sa asiste rapid la o crestere accelerata a importurilor, cresterea rapida a deficitului comercial si agravarea situatiei economice a tarii prin cresterea accelerata a somajului in sectorul privat”, se mai arata in comunicatul preluat de Mediafax.. Pe de alta parte, AOAR aprecieaza ca nejustificata lipsa de reactie a autoritatilor competente, mai ales a Consiliului Concurentei si a Guvernului, fata de comportamentul economic de tip cartel a producatorilor din domeniu. Pretul carburantilor din Romania se situeaza in prezent la niveluri apropiate cu cele din 2008, in conditiile in care pretul petrolului a atins maximul istoric de 147 dolari/baril.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult