Acasa BusinessEconomic OMV Petrom: Profit record în primul trimestru

OMV Petrom: Profit record în primul trimestru

scris de Laurentiu Banches
2 afisari

În perioada ianuarie-martie 2012, compania OMV Petrom a înregistrat un profit trimestrial record de  381 de milioane de euro.

Deşi deficitul comercial al României este în creştere în primul trimestru faţă de aceaşi perioadă a anului 2011, pentru Petrom trimestrul I a consemnat o creştere a profitul cu 65% şi vânzări în urcare cu 21% faţă de anul trecut. Performanţa companiei Petrom este datorată majorării preţului ţiţeiului şi aprecierii dolarului faţă de leu. Cu toate acestea, în comunicatul Petrom, remis de Mediafax, directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe a anunţat că în primele două luni „Condiţiile meteo extreme au cauzat unele întreruperi de ordin tehnic, ce au afectat, într-o oarecare măsură, nivelul producţiei şi au influenţat negativ vânzările din marketing”

Datele indică faptul că profitul operaţional calculat înainte de deducerea dobânzilor şi impozitelor (EBIT) a urcat în primele trei luni cu 51%, la 1,79 miliarde lei (411 milioane euro), de la 1,19 miliarde lei în perioada similară a anului trecut. Pentru activitatea de Rafinare şi Marketing (R&M), Petrom a înregistrat un EBIT de 86 milioane lei, după pierderi de 53 milioane lei în primele trei luni din anul trecut, ca urmare a creşterii preţului la ţiţei şi la produsele petroliere, care au generat efecte pozitive din deţinerea stocurilor (CCA). Iar în activitatea de Gaze şi Energie (G&E), valoarea EBIT-ului excluzând elementele speciale, a crescut de patru ori, la 136 milioane lei, datorită marjelor mai mari la gazele extrase din depozite, contractelor mai bune la vânzările de gaze domestice şi volumelor mai mari de gaze vândute.

Preţul mediu al ţiţeiului Ural a crescut cu 14% faţă de nivelul din primele trei luni din 2011, la 117,49 dolari /baril. Preţul mediu realizat la ţiţei la nivel de grup a crescut cu numai 9%, la 98,33 dolari /baril, reflectând valoarea mai mare a pierderilor din instrumentele de acoperire a riscului privind preţul ţiţeiului. Acestea au avut un impact negativ de 159 milioane lei asupra EBIT-ului, comparativ cu rezultatul negativ de 56 milioane lei înregistrat în primul trimestru din anul precedent. Petrom estimează că preţul mediu anual al ţiţeiului Brent în 2012 se va menţine peste valoarea de 100 dolari/baril şi că diferenţialul Brent-Urals va continua să fie redus.

Compania a extras 8,17 milioane barili de petrol şi condensat, cu 1% mai puţin faţă de nivelul de 8,27 milioane barili în perioada precedentă. Producţia de gaze naturale a stagnat la 1,31 miliarde metri cubi. În România, OMV Petrom a produs 7,22 milioane barili de ţiţei, în scădere cu 1,6%, din cauza condiţiilor meteo „severe” din primele luni ale anului. Totodată, la finalul lunii martie, datoriile nete ale grupului însumau 1,3 miliarde lei, fiind cu 44% mai reduse faţă de cele înregistrate în primul trimestru din 2011, de 2,34 miliarde lei.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult