Acasa BusinessEconomic OPEC, îngrijorată: Nu înţelege de ce s-a scumpit petrolul

OPEC, îngrijorată: Nu înţelege de ce s-a scumpit petrolul

scris de M.A.
1 afisari

Secretarul general al Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), Abdullah El-Badri, a declarat luni că ţările producătoare de ţiţei sunt „îngrijorate” de nivelul ridicat al preţului petrolului, adăugând că pieţele sunt bine aprovizionate, transmite AFP.

OPEC

OPEC (foto: livetradingnews.com)

„Nivelul ridicat al preţului petrolului este o sursă de îngrijorare. În acest moment există o primă de risc de 15-20 de dolari”, a declarat presei Abdullah El-Badri, cu ocazia unei reuniuni a miniştrilor Energiei din Asia, reuniune la care ar urma să fie discutat şi impactul preţului petrolului asupra economiei, transmite Agerpres.

De asemenea, secretarul general al OPEC a apreciat că, în prezent, pieţele sunt aprovizionate în mod „adecvat”, astfel că nu este nevoie să fie majorată producţia, deoarece nu există cumpărători. „Piaţa este aprovizionată în mod adecvat şi producţia OPEC în martie a fost aproximativ la acelaşi nivel ca şi în luna decembrie, chiar dacă o ţară membră nu mai produce”, a spus El-Badri făcând referire la Libia.

Luni dimineaţa, preţul barilului de petrol era în scădere pe bursele asiatice, în condiţiile în care traderii au marcat profiturile înregistrate după creşterile înregistrate săptămâna trecută. În cursul schimburilor matinale, cotaţia barilului de ţiţei „light sweet crude” cu livrare în luna mai era în scădere cu 70 de cenţi până la 108,96 dolari. De asemenea, cotaţia barilului de ţiţei Brent cu livrare în luna iunie era în scădere cu 42 de cenţi, până la 123,03 dolari.

Duminică, directorul Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA), Nobua Tanaka, a apreciat că actualele preţuri ale petrolului sunt „prea mari”şi că Agenţia este îngrijorată că acest lucru ar putea afecta creşterea economică şi cererea de ţiţei.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult