Acasa BusinessEconomic Pariati pe EURO. Spectrul pietelor : cinci puncte de urmarit in aceasta vara

Pariati pe EURO. Spectrul pietelor : cinci puncte de urmarit in aceasta vara

scris de Ziua Veche
0 afisari

Destul de bogate in sfaturi asupra activitatii celui de-al doilea semestru, anchetele conjuncturale ale lunii august sunt foarte asteptate, cu atat mai mult cu cat lunile de vara vor continua a fi ritmate de publicarea rezultatelor bancare. Pietele vor fi in egala masura foarte atente la evolutia in zona euro si la urmarea unei eventuale lupte intre euro/dolar.


Cresterea PIB-ului.

Publicarea cifrelor PIB-ului al celui de-al doilea trimestru, pe timpul verii, trebuia sa confirme repriza economica in zona euro din primul trimestru. Estimarile care s-au facut in ceea ce priveste zona euro si principalele tari europene, respectiv Germania, Franta si Spania, vor fi publicate dupa 13 august. Pentru al doilea trimestru se asteapta o crestere a PIB-ului in jur de 0,7% de la un trimestru la altul pentru Europa. Aceasta cifra ar putea fi chiar mai ridicata, daca si cresterea economica a Germaniei va confirma datele comunicate in ceea ce priveste activitatea industriala. Insa toate asteptarile vor fi indreptate catre investigatii de incredere, care vor fi publicate in august, tinand cont de riscul de recadere al economiei mondiale. Aceste anchete vor da tonul in privinta soliditatii cresterii din al doilea semestru. Foarte probabil ca ele vor ilustra si pasajul de consolidare, dar si cresterea destul de inceata in urma tuturor masurilor de austeritate, crestere care va fi autonoma de data aceasta. Scenariile de criza facute nu prevad nici o recesiune.

Risc de recesiune economica  – Statele Unite.

In SUA, cresterea PIB-ului pentru cel de-al doilea trimestru este asteptat la +2,2% in ritm anual, insa cifrele sunt usor dezamagitoare in ceea ce priveste estimarile facute de catre democrati. Aceasta cifra reflecta si datele cele mai recente, destul de negative pentru exporturile americane. De unde rezultatele, publicate la sfarsitul lui iulie si cele care vor urma in august, vor intari temerile sau le vor dilua pentru o eventuala recadere economica. Posibil ca redresarea pietei de munca americane va fi conjugata de o sustinere dinamica de salarii si de consum la sairstul celui de-al doilea trimestru.

Riscul bancar.

Pietele isi vor indrepta  atentia asupra rezultatelor detaliate ale stress-testelor publicate pe 23 iulie si, mai mult, asupra metodologiei si criteriilor ce au stat la baza acestor teste. Incertitudinile vizau principalele banci, necotate, adica cele spaniole (Cajas) si cele regionale germane (Landesbanken), care ar fi putut avea nevoie de recapitalizare. Insa munca de provizionare, de ridicare de fonduri de siguranta, a fost deja realizata de institutii financiare cotate, iar fondurile au depasit in total suma de 560 miliarde euro in provizioane de la inceputul crizei de subprimes. Marile banci de depozit vor avea ocazia de a inregistra performante in aceasta directie. Surprizele neplacute vor fi din partea bancilor expuse in zona de est a Europei, respectiv pentru cele care au investit masiv in tarile din est, precum bancile austriace care au imense platforme de investitie aici.

Riscul suveran.

Succcesul de ridicare de fonduri realizat in iulie de catre tari ca Spania si Grecia a permis intarirea pietelor si atenuarea  temerilor legate de riscul suveran. In ultimele trei saptamini se observa ridicarea apetitului in piete pentru datoriile periferice. Adica investitori chinezi se intereseaza din ce in ce mai mult de piata spaniola. Asadar, spread-ul  pentru Spania atingea cifra de 169 pb conta Bund in mijlocul saptamanii trecute si in cadere de 40 pb in raport cu cifrele de acum cinsprezece zile. Media s-a ridicat le 88 pb. Spread-ul suveran ramane deci destul de ridicat si nu este la adapost de eventualele tensiuni din timpul verii. Grecia ar putea atrage atentia pietelor, deoarece misiunea de urmarire realizata trilateral de catrea FMI, BCE si Comisia Europeana a inceput in 24 iulie. Acest pasaj de revizie a programelor de reabilitare si consolidare bugetara a Greciei nu ar trebui sa fie decat o simpla formalitate, insa pentru siguranta si evitarea unor tensiuni in piete s-a trecut la supravegherea si consilierea in triplu.

Euro versus dolar.

Raportul euro/dolar (la 1,287 in 23 iulie) a fost o surpriza pentru cea mai mare parte a economistilor si ramane preocuparea centrala a acestei veri. Se anticipeaza o slabire durabila a dolarului pe fondul crizei suverane. Dar pietele nu sunt prea deturnate catre riscul suveran, ci sunt mai mult concentrate catre publicarea cifrelor din Statele Unite, care au reanimat temerile de recadere a economiei americane, defavorabile dolarului. Exista posibilitatea unei cresteri pasagere, insa diferenta de crestere economica intre Europa si Statele Unite poate pleda pentru necesitatea unei intariri a dolarului.

Crestere temporara.

Paritatea euro/dolar poate cobori pina la 1,12 – 1, 15 la sfarsitul anului conform previziunilor si scenariilor economistilor. Exista si varianta unora care intrevad paritatea la 1,10 la sfarsitul anului, pe baza unei cresteri de PIB net superior Statelor Unite, de ordinul de 2,5% in 2010 si 2011, contra 1% pentru acest an si 0,6% anul viitor. Intre timp, un alt factor ar putea intari euro intr-un termen scurt: perspectivele unei divergente monetare intre FED si BCE ar putea face euro sa creasca, considera o mare parete a analistilor si specialistilor pietei. In cazul unei incetiniri economice FED a precizat ca ar putea impune noi masuri de stimulare monetara, ceea ce pentru momentul de fata nu este in optica BCE. Astfel euro/dolar ar putea urca pana la un 1,30 – 1, 35 in aceasta vara, inainte ca preocuparile macroeconomice sa ne cada deasupra capului.

Bursa.

In fine, bursele sunt elemente care necesita o atentie deosebita. Sezonul publicarii si anuntarii rezultatelor economice ale intreprinderilor cotate, ar trebui sa constituie un punct de sustinere pentru mersul burselor. Companiile sunt un pic mai jos de 80% in a convinge consensul pietei americane si mai mult de 60% pentru cea europeana. Aceasta diferenta este esential  legata de relansarea  economica destul de precoce pentru americani. In ciuda acestor cifre, destul de bune, piata are tendinta de a se focaliza asupra rezultatelor mai putin bune publicate, tendinta care ar explica pesimismul si frica unei recaderi economice. Cifrele relative in sectorul imobiliar american constituie un alt factor negativ in influentarea pietei. Statele Unite au publicat recent  o serie de rezultate negative, iar sectorul imobiliar apasa asupra bancilor regionale americane, care continua in a se chinui cu constituirea provizioanelor. Este posibil ca aceasta sa constituie un impediment care va frana economia americana si acest fapt ingrijoreaza pietele care au perspective pentru crestere.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult