Acasa BusinessEconomic Participa la consultarea privind statutul de societate europeana

Participa la consultarea privind statutul de societate europeana

scris de Ziua Veche
1 afisari

Statutul de societate europeana (SE) da posibilitatea societatilor care isi desfasoara activitatea in mai multe state membre sa isi reorganizeze activitatea transfrontaliera intr-o singura structura europeana. Acest lucru le permite sa isi desfasoare activitatea intr-un cadru legal stabil, sa reduca costurile interne de desfasurare a activitatii in mai multe tari, fiind astfel mult mai competitive pe piata interna. SE s-a dovedit foarte popular in unele state membre, dar nu a reusit sa se impuna in altele. Comisia Europeana a lansat o consultare publica pentru a determina daca sunt necesare schimbari astfel incat statutul SE sa functioneze mai bine. Prin revizuirea statutului SE, Comisia doreste sa sporeasca gradul de utilizare a SE in Uniunea Europeana.


 

 

Studiul si consultarea  

In temeiul regulamentului SE, la cinci ani de la intrarea lui in vigoare Comisia trebuie sa prezinte un raport privind aplicarea acestuia in practica si sa propuna modificarea lui acolo unde este cazul. Pentru a asigura o baza solida raportului, Comisia a lansat un studiu extern in luna decembrie a anului 2008, cu privire la care se asteapta acum opiniile partilor interesate. Raspunsurile vor fi luate in considerare in viitorul raport al Comisiei referitor la SE, care va fi completat cu o conferinta la nivel inalt ce va avea loc pe 26 mai 2010. Termenul limita pentru trimiterea raspunsurilor la consultare este 23 mai 2010.

Consultarea urmareste sa testeze concluziile studiului extern si sa furnizeze Comisiei informatii referitoare la aspecte relevante pentru evaluarea SE. Intrebarile se refera la: aspectele pozitive si negative legate de crearea unei SE, principalele trenduri in privinta repartizarii SE in statele membre UE/SEE, problemele concrete de care s-au lovit societatile in timpul infiintarii sau functionarii unei SE, si posibila imbunatatire a cadrului legislativ actual.

Statutul de societate europeana, cunoscuta sub denumirea sa latina „Societas Europaea” sau SE, a fost adoptat la 8 octombrie 2001 ( IP/01/1376, MEMO/01/314), dupa mai bine de 30 de ani de negocieri, si este utilizabil de la 8 octombrie 2004 ( IP/04/1195, MEMO/04/235). La 10 septembrie 2009 erau inregistrate 431 SE. SE s-a dovedit foarte populara in unele state membre. Printre exemplele bine-cunoscute de SE incununate de succes se numara: Allianz, BASF, Porsche, Fresenius – MAN din Germania, SCOR din Franta, Elcoteq din Luxemburg si Strabag din Austria. In alte state membre SE nu a reusit sa se impuna.

 

Cum puteti participa la consultare?

Chestionarul si informatii suplimentare referitoare la SE le gasiti aici.

Intrebari frecvente privind consultarea referitoare la statutul de societate europeana: MEMO/10/97

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult