Acasa BusinessEconomic Patriciu despre cum Banca Naţională distruge piaţa imobiliară

Patriciu despre cum Banca Naţională distruge piaţa imobiliară

scris de Ziua Veche
1 afisari

Atragerea de capital, finanţarea bancară sau în forme alternative, valoarea activelor sunt evident subiecte care ne obsedează pe toţi, îşi începe Dinu Patriciu editorialul, intitulat „Dragostea de ziduri”, pe care îl scrie în fiecare vineri în Adevărul.

dinu-patriciu

foto: Realitatea TV

Vorbind depre piaţa imobiliară, Patriciu ajunge la marea sa “dragoste” Banca Naţională a României: „Tot dereglementarea este soluţia şi pentru instituţiile de credit. Acum, „mama băncilor”, Banca Naţională, este cea mai mare frână în calea creşterii economice. Dintr-o instituţie ce într-adevăr trebuie să fie conservatoare prin funcţie s-a transformat într-una reacţionară şi nocivă prin filosofie. Limitarea creditării într-o perioadă ca aceea prin care trecem, prudenţă excesivă, lipsirea băncilor de libertatea de a-şi asuma riscuri antreprenoriale sunt tot atâtea prostii fără seamăn, şi nu sunt singurele. Din păcate, cei care le plătesc sunt cetăţenii, sutele de mii de familii care au locuinţe ipotecate, micile întreprinderi lipsite de capital de lucru, antreprenorii care nu pot garanta doar cu ideea şi planul de afaceri.

Reglementarea excesivă e drumul cel mai direct către minciună. Băncile menţin în portofolii bunuri imobiliare a căror valoare e cel mult un sfert din cea „evaluată”. Oamenii se chinuiesc cu rate care nu mai sunt sustenabile, iar piaţa imobiliară, ca să revin la ea, e tot mai blocată. De fapt, aceasta este o manifestare tradiţional europeană, americanii sunt mult mai flexibili. Dacă piaţa le dictează, vând cu 10 cenţi pe dolar fără regret. Nu poţi numai să câştigi. Cu lichidităţi chiar mai reduse porneşti alte proiecte. Dezvoltatorii români sunt îndrăgostiţi de ziduri, fie ele şi neterminate. „Give back the keys to the bank” („Daţi înapoi băncii cheile casei”) este o expresie înţeleaptă. Treaba băncii este comerţul cu bani, nu să colecţioneze ruine”.

Apoi Dinu Patriciu îi ia de clienţi pe dezvoltatorii imobiliari: “Tot aud pe unii şi alţii că au construit cu 1.000 sau 1.500 de euro pe metru pătrat şi se aşteptau să câştige 2.000 sau 4.000. Nu mai vorbesc de faptul că ar fi trebuit să-i coste 600, ceea ce ei cred că e „de lux”, dar astăzi acele spaţii ar trebui să fie fericiţi să le vândă cu 300 sau 500 de euro. Aud că unii încearcă să le închirieze, dar şi chiriile nu au cum să nu scadă. Decât să amortizezi prin chirie în 20-30 de ani şi să aştepţi să revină nebunia de acum câţiva ani, mai bine le laşi băncii pe cap acum când de cele mai multe ori valoarea de piaţă e mai mică decât datoria. Astfel, piaţa imobiliară ar renaşte pornind de la valori realiste astăzi. Odată repornită, nu ar face decât să contribuie la protecţia întregii economii împotriva crizei. Primii care ar avea de câştigat ar fi clienţii, tinerii care îşi doresc o locuinţă, întreprinzătorii în căutare de spaţii pentru afaceri, dar şi dezvoltatorii pentru care ar fi un nou început”.

Editorialul lui Dinu Patriciu integral aici

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult