Acasa BusinessEconomic Patriciu ne recomanda sa investim in dolari si imobiliare

Patriciu ne recomanda sa investim in dolari si imobiliare

scris de Ziua Veche
3 afisari

 

Omul de afaceri Dinu Patriciu a declarat, duminica, la PRO TV, ca ii este greu sa aduca investitori in tara, din cauza taxelor numeroase, dar ca va incerca sa faca cat de mult poate pentru Romania, prin angajarea unor bugetari concediati si, probabil, prin imprumutarea statului.

 

 El crede ca pentru angajatii de la stat si pentru pensionari urmatoarea jumatate de an va arata „foarte negru” si s-a aratat dispus sa angajeze bugetari concediati, in functie de calitatile personale pe care acestia le au, informeaza Mediafax.

„Cred ca ceea ce groparii de la FMI prevad, si anume o scadere de 0,8% este din pacate optimist”, a spus Patriciu, care a adaugat ca Romania ar fi supravietuit anul trecut fara banii de la FMI, daca statul „stia sa foloseasca sursele private pe care le avea la indemana, atat prin concesionarea lucrarilor publice, cat si prin vanzarea a tot ceea ce inca se mai afla la stat si este ineficient”.

 

In privinta primelor sectoare care ar fi afectate de scaderea veniturilor, Patriciu a mentionat ca va fi afectat „tot ce inseamna retail”, explicand ca acest domeniu reprezinta 25% din PIB, dar mai ales intreprinderile mici. Intrebat daca e pregatit sa imprumute statul roman daca i se cere, cu toti banii pe care ii detine, liberalul a sustinut ca nu va face niciodata asa ceva.

 

Patriciu a precizat ca nu se simte atacat de declaratia guvernatorului Mugur Isarescu, care spunea ca au fost interese din zona privata ca euro sa creasca, Patriciu a replicat: „Nu. Afacerile mele in Romania nu au sub nicio forma aceasta nevoie, ci dimpotriva, vanzand in lei si cumparand materii prime in euro, probabil ca nu mi-ar conveni sa scada leul”.

 

El a mai spus ca romanii ar trebui sa-si cantoneze investitiile in perioada urmatoare in dolari si imobiliare, dar sub nicio forma in lei.

 

„Evident, cea mai proasta alegere ar fi fost aceea a cresterii TVA-ului si a impozitului direct pe venituri. O taiere egalitarista a tuturor lefurilor din sectorul bugetar, si a pensiilor si a ajutorului de somaj nu este o solutie. (…) Este un expedient, pentru ca o masura luata pe picior, taind de la toata lumea la fel, ceea ce se intampla numai in comunism. Aceste masuri sunt luate din disperare. Vin din obsesia inflatiei, pe care cei care au imaginat ideea o au”, a spus omul de afaceri, intr-o emisiune a PRO TV.

 

Patriciu a criticat solutia anuntata de presedintele Basescu, pe care a calificat-o ca fiind „proasta”, pentru faptul ca va restrange consumul si va genera o contractare a economiei, precizand ca solutia reala ar fi fost concedierea a 600.000 de functionari.

 

„Sigur ca aceasta varianta nu creste fiscalitatea, dar fiscalitatea ar fi trebuit scazuta. Dati-mi voie sa o denumesc un paleativ, pentru ca ea nu rezolva problema. Problema ar fi fost rezolvata daca cel putin 600.000 de functionari publici ar fi fost scosi din sistem, si atunci lucrurile ar fi avut un sens. (…) Solutia buna ar fi fost scaderea taxelor si concedierea celor care fac lucruri inutile”, a adaugat liberalul.

 

Intrebat daca aceste masuri elimina posibilitatea cresterii taxelor, omul de afaceri a infirmat, mentionand ca exista pericolul cresterii impozitelor.

 

„Exista pericolul in continuare a cresterii taxelor si ar trebui sa discutam despre o scadere a taxelor, si de aceea despre o scadere a cheltuielilor publice nu poate fi facuta decat prin scaderea aparatului birocratic cu 600.000 de oameni. Nu intamplator repet mereu aceasta cifra, pentru ca ea e perfect justificabila si ar aduce o scadere a cheltuielilor de trei ori mai mare decat aduce scaderea salariilor”, a explicat Patriciu, reiterand ca patru din cinci birocrati ar trebui concediati, dar ca profesorilor si medicilor ar trebui sa le fie majorate salariile.

 

El a mai spus ca, daca s-ar reduce taxele, TVA la 15% si cota unica la 10%, s-ar realiza o crestere economica si s-ar crea locuri de munca, iar cei 600.000 de oameni s-ar incadra mai usor in alte domenii.

 

„Acestor oameni li se poate oferi un pachet de «exit» din sistemul de stat care sa nu fie cash, o povara pentru stat, ci de exemplu o garantie-cuantumul a trei sau cinci ani de salariu, care sa poata fi folosita pentru investitii pe baza unor credite bancare, analizate de banci si garantate de stat. Sa nu fie bani ca la mineri pentru bautura, ci bani de la banci care sa sustina planuri de afaceri durabile. Daca realitatea e aceea ca actuala clasa politica nu e capabila sa aiba o astfel de abordare, atunci inseamna ca hiba e la clasa politica”, a spus omul de afaceri.

 

El a mai spus ca nu crede ca actual Executiv este capabil sa aplice pana la capat masurile anuntate.

„Politicienii sunt administratori vremelnici ai treburilor tarii, e modul lor de existenta. Acestia vor pleca, vor veni altii, totul este cat de inteligenti, cat de adaptati lumii in care traim vor fi urmatorii, pentru ca din pacate intreaga clasa politica romaneasca sufera de o hiba majora, s-a produs un decalaj imens intre mediul de afaceri si clasa politica”, a mai spus Dinu Patriciu.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult