Acasa BusinessEconomic Patriciu sfătuieşte statul să îşi vândă acţiunile Rompetrol

Patriciu sfătuieşte statul să îşi vândă acţiunile Rompetrol

scris de Ziua Veche
38 Afisari

.Omul de afaceri Dinu Patriciu, fost acţionar majoritar la Rompetrol Rafinare, este de părere că statul al trebui să vândă KazMunayGaz, la un preţ negociat, acţiunile pe care le-a obţinut în urma convertirii obligaţiunilor în acţiuni. “Ce ar trebui să facă statul cu acţiunile? Să le vândă kazahilor la un preţ negociat”, a spus Patriciu, citat de Agerpres, precizând că firma kazahă nu a plătit datoria deoarece nu avea bani.

Patriciu a mai precizat că, în momentul în care a vândut pachetul majoritar de acţiuni la Rompetrol Rafinare, datoriile au fost scăzute din preţ şi că, în 2003, când a cumpărat Petromidia, contractul a fost semnat în condiţii de piaţă şi era singura variantă de rezolvare a datoriilor istorice în condiţii de piaţă. Omul de afaceri a subliniat că, în prezent, nu există rafinării profitabile în lume. “Din cele peste 600 de rafinării care există azi în lume, niciuna nu este profitabilă. Ciclul economic face ca azi rafinăriile să nu fie profitabile. În prezent, rafinăria este un centru de consum şi nu de profit. Peste doi ani ciclul va fi altul, se va câştiga”, a mai spus Patriciu.

Cel mai mare împrumut dat de statul român unei companii private, obligaţiunile Rompetrol Rafinare, au avut scandenţa la 30 septembrie 2010. În octombrie 2003, Guvernul de atunci a convertit în obligaţiuni datoriile istorice ale Petromidia, printr-o Ordonanţă de Urgenţă, acţionarul majoritar al grupului Rompetrol fiind în acel moment omul de afaceri Dinu Patriciu. În septembrie 2007, Patriciu a vândut pachetul majoritar de acţiuni al Rompetrol către grupul KazMunayGaz din Kazahstan. Prevederile Ordonanţei din 2003 şi cele din Legea din 2005 prin care a fost adoptată oferă mai multe opţiuni emitentului, respectiv companiei Rompetrol Rafinare, printre care şi conversia obligaţiunilor în acţiuni.

Potrivit directorului financiar al Rompetrol, Dimitri Grigoriev, suma totală a obligaţiunilor este de 570 milioane euro şi toate aceste obligaţiuni au fost deja răscumparate. “Din punct de vedere istoric, aceasta datorie datează din 2001, când iniţial reprezenta obligaţii şi datorii fiscale ale Rompetrol faţă de Guvern, în valoare de aproximativ 180 milioane euro. După, la aceasta suma s-au aplicat diverse penalităţi, suma totală ridicându-se la 570 milioane euro. Pentru aceste obligaţiuni, Rompetrol a plătit aproximativ 240 milioane euro în dobanzi. În 12 august anul acesta, am plătit 54 milioane euro, ca plată parţială în numerar, astfel că întreaga suma plătită ajunge la 300-338 milioane euro şi în plus, aceste obligaţiuni pot fi convertite în acţiuni oferite Statului, astfel ca restul au fost transformate în acţiuni”, a declarat Grigoriev pentru un post privat de televiziune, citat de Agerpres. Acesta a subliniat că firma sa respectă în totalitate Convenţia de Emisiune a Obligatiunilor, şi în Convenţie, în capitolele 6 şi 9 se menţionează că au dreptul de a răscumpăra parţial şi de a converti parţial.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS