Acasa BusinessEconomic PE a aprobat Acordul de liber schimb între UE şi Seul

PE a aprobat Acordul de liber schimb între UE şi Seul

scris de M.A.
1 afisari

Parlamentul European a aprobat joi cel mai ambiţios acord comercial pe care UE l-a negociat vreodată.

PE a aprobat Acordul de liber schimb între UE şi Seul

foto: mbb.org.mt

Acordul, votat cu 465 voturi pentru, 128 împotrivă şi 19 abţineri, este rezultatul a doi ani şi jumătate de negocieri. Procedura UE de ratificare fiind de acum încheiată, acordul de liber schimb va putea intra în vigoare în iulie 2011. Mult-aşteptatul acord între UE şi Coreea de Sud are ca scop eliminarea a aproximativ 98% din taxele de import, precum a altor bariere comerciale pentru bunurile prefabricate şi produsele şi serviciile agricole în următorii 5 ani. Se aşteaptă ca acordul sa creeze noi schimburi comerciale în bunuri şi servicii în valoare de 19,1 miliarde de euro pe an, şi ca exportatorii din UE să economisească 1,6 miliarde de euro pe an datorită acordului. Activităţile legate de comerţ, cum ar fi achiziţiile publice, drepturile de proprietate intelectuală, standardele de muncă şi problemele de mediu sunt de asemenea acoperite de acord.

În cadrul acordului, tariful de 8% pentru autoturismele din UE exportate către Coreea va fi eliminat, iar producătorii de automobile din UE îşi vor putea vinde produsele – realizate în conformitate cu specificaţiile UE – fără a mai fi supuse la teste suplimentare. Acordul de liber schimb stabileşte, de asemenea, un grup de lucru/o comisie de monitorizare pentru a evita protecţionismul care ar putea fi realizat în viitor prin noi bariere tehnice (de exemplu, reglementările tehnice din Coreea de Sud cu privire la standardele de emisii de CO2).

Prin eradicarea tuturor cerinţelor redundante, cum ar fi testările costisitoare sau procedurile de certificare, acordul de liber schimb elimină barierele în calea comerţului cu electronice de consum şi aparate de uz casnic, cum ar fi televizoarele, computerele, cuptoarele cu microunde, telefoanele mobile sau echipamentele de telecomunicaţii. În plus, recunoaşterea standardelor europene de IT de către Coreea de Sud, ca parte a acordului de liber schimb, ar trebui sa permită producătorilor europeni de electronice accesarea liberă a pieţei coreene, şi oportunităţi egale cu acelea ale producătorilor din Coreea.

Parlamentul European a aprobat, de asemenea, o clauză de salvgardare (495 voturi pentru, 16 împotrivă şi 75 abţineri) care va permite UE suspendarea reducerilor suplimentare ale taxelor vamale sau creşterea lor la nivelurile anterioare, în cazul în care ratele mai mici ar duce la o creştere excesivă a importurilor din Coreea de Sud, cauzând sau putând cauza un ‘prejudiciu grav’ producătorilor din UE.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult