Acasa BusinessEconomic UPDATE Pentru ca n-a ascultat, FMI loveste peste degete Japonia

UPDATE Pentru ca n-a ascultat, FMI loveste peste degete Japonia

scris de Ziua Veche
2 afisari

.Dupa manifestarea unei opozitii clare, la intrunirile de primavara de la Washinghton ale FMI, in ceea ce priveste introducerea unei duble taxare a bancilor, Japoniei i se arata de catre FMI cartonasul galben. Precum elevilor, care nu au dat dovada de disciplina si care au rupt regula iesind din rand la raport, mai inainte decat era prevazut, Fondul Monetar International a avertizat Japonia, la inceputul saptaminii, in privinta datoriei publice. La mai mult de 200% din PIB, datoria Japoniei atinge un nivel absolut pentru o tara cu un inalt nivel de dezvoltare.

Problemele Japoniei, total diferite de cele ale Greciei, se pot caracteriza printr-o “vulnerabilitate bugetara care este in curs de a atinge un nivel cu adevarat, ridicat”, a precizat Naoyuki Shinohara, Director General Adjunct al FMI. Culmea, inainte de reuniune, Japonia fusese avertizata deja de catre agentia Fitch ca “solvabilitatea sa este in pericol”, precizindu-se cum ca la 201% din PIB la sfirsitul anului 2009, datoria sa este un record absolut pentru o tara dezvoltata. Dupa estimarile FMI nivelul acesteia ar putea urca pina la un 246% in 2014. Nici taxele japoneze nu au trecut neobservate in balanta cu cele ale grecilor: intre 1,3% si 1,4% pentru 9% ale dansatorilor de sirtaki. Dar sa nu uitam ca 93% din datoria celor din arhipelag, este detinuta de catre investitori japonezi si nu se poate vorbi, in aceste conditii, de vreo asemanare sau risc precum in cazul Greciei.

Factor de risc: populatie batrina

Riscul Japoniei este altul: populatie in mare parte batrina, ea va descreste in proportie de 0, 5% in fiecare an pana in 2020, conform calculelor Organizatiei de Cooperare si Dezvoltare Economica ( OCDE). In momentul de fata, 21,6% din populatia japoneza  are peste 64 de ani. Familiile care economiseau si care investeau in bonuri de Stat inainte, pensionare acum, vor incepe sa cheltuiasca pentru sanatate si pentru subzistenta zilnica. Ei nu vor putea subscrie alaturi de ceilalti la suportul adus datoriei publice. Tari cu majoritatea populatiei batrina incep oare sa reprezinte un risc major pentru economia mondiala? Statistici nemiloase arata ca da. Scenariul pe care analizele il impun este ca incapacitatea financiara, (cazul japonez), va directiona alimentarea economica in cautarea unor piete si fonduri straine, ale caror costuri vor fi bineinteles, mult mai scumpe. Katsutoshi Inadome, analist la Mitsubishi UFJ Securities, precizeaza: “cand nu va mai avea  capacitatea de a finanta datoria sa, yen-ul va fi in deriva, iar lichiditatile vor abandona piata japoneza, pentru cele straine”. Inca nu s-a ajuns in acest stadiu, insa primul ministru Yukio Hatoyama si guvernatorul Bancii Japoniei, Masaaki Shirakawa, sunt perfect constienti de starea actuala a pietei si lucreaza in acest sens pentru redresarea economiei japoneza, unul din actorii importanti ai pietei asiatice. Astfel Banca Japoniei va publica, la sfarsitul lunii, raportul semestrial asupra perspectivelor economice ale Arhipelagului pe termen mediu, unde se prevede o analiza atenta a starii de fapt.

Datoria de stat se traduce prin risc

186 state membre ale Fondului Monetar International s-au angajat sambata trecuta, 24 aprilie, cu ocazia unei reuniuni trimestriale, sa consolideze “finantele publice, intr-unele viable si “ataca riscurile legate de datoriile de stat”. Urcarea datoriei publice in special in tarile dezvoltate a fost desemnata de catre FMI ca fiind unul din principalele riscuri ale stabilitatii sistemului financiar mondial si al cresterii economice.

UPDATE

Adio vacante

Japonia. Misterul reusitei marilor natiuni. Ca si China sau America. Fiecare merita o analiza in parte. Cazul Japoniei, spre deosebire de cel al Greciei in privinta datoriei externe, este mult mai transparent. Cei din Arhipelag nu au mintit in privinta cifrelor si rezultatelor economice, dupa cum au facut elenii. Asadar, pentru ei lucrurile stau diferit: o tara cu avans industrial, cu o economie puternica, cu piete desfacere enorme, totusi se regaseste cu un hanidicap enorm, menit sa fie pusa la colt in perioada de criza. Populatia, in majoritate in virsta, este reprezentata de aceia pe care englezii i-au numit “workaholic”, adica “cei drogati cu munca”. Ei se regasesc acum, inainte de pensie – aparent momentul vietii, mult-asteptat, de catre marea majoritate ( conform statisticilor), in pragul saraciei. Pensia – visul vacantei permanente, al linistii, dupa o viata intreaga, in care ceasul a sunat dimineata. Timpul in care este permis accesul si intoarcerea la o perioada nedeterminata, apropiata de cea a copilariei, cind totul redevine posibil: muzee, spectacole, calatorii in insule minunate si oaze ale linistii etc. Diferenta consta in faptul, ca economiile de o viata, asigurari peste asigurari, la acest moment trebuie cheltuite cu masura. Este cazul japonezilor. Ei se regasesc de buna seama in ipostaza pensionarului dornic de calatorie, de a-si recupera vacante netraite. In plus, este obligat sa se ingrijeasca de sanatate. Alte costuri. Suplimentare. De unde problema lipsei de lichiditati devine calcaiul lui Ahile in cazul Japoniei, si nu al Greciei.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult